- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Românii sărbătoresc în fiecare an Ignatul pe data de 20 decembrie, această zi fiind cea indicată, potrivit tradiției, pentru tăierea porcilor. Chiar dacă tradiția nu mai este la fel de populară ca în trecut, românii din anumite zone ale țării au grijă să respecte obiceiurile care sunt asociate cu această zi. Iată care sunt aspectele de care trebuie să ținem cont de Ignat 2023.
Citește și: Superstiții legate de Postul Crăciunului 2023
Când este Ignatul 2023?
În religia creștin-ortodoxă, pe data de 20 decembrie 2023 este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Acesta a îndurat multe chinuri pentru că nu a renunțat la credința în Hristos, astfel că a fost aruncat leilor, care l-au ucis, iar oasele lui au fost duse în Antiohia pentru a fi venerate ca moaște.
În tradiția populară, ziua de 20 decembrie este cunoscută drept Ignatul Porcilor, deoarece în această zi porcii obișnuiau să fie sacrificați pentru Crăciun. Porcul se taie la începutul iernii, deoarece carnea rezultată trebuie să reziste până la primăvară datorită frigului din această perioadă. Carnea porcului este destinată preparării mâncărurilor pentru Crăciun, dar și pentru celelalte sărbători care urmează până la Bobotează. De asemenea, tăierea porcului este singura activitate permisă în această zi, astfel că românii ar trebui să stea departe de alte treburi.
Citește și: Postul Crăciunului începe pe 14 noiembrie 2023: Zile cu dezlegare la pești
Tradiţii şi obiceiuri de Ignat
Ignatul este asociat cu o mulțime de tradiții și obiceiuri, de care românii ar trebui să țină cont pentru a avea parte de noroc, precum și pentru a fi feriți de spiritele malefice. Cu siguranță, cea mai cunoscută tradiție este tăierea porcului.
Așadar, acest animal trebuie să fie sacrificat pe lumină, deoarece se crede că lumina este cea care ține relele la distanță, astfel că porcul ar trebui să fie tăiat după ivirea zorilor și înainte de apus.După sacrificare, porcul este spălat, iar bărbatul casei face semnul crucii cu cuțitul asupra lui, zicând rugăciunea „Tatăl nostru” și „Să-l mâncaţi sănătoşi”, în timp ce soția este cea care se ocupă de tranșarea cărnii ulterior.
În tradiția populară se spune că splina porcului poate arăta durata iernii, astfel că dacă splina este groasă la capăt, vom avea o iarnă grea, cu multă zăpadă, însă dacă aceasta va fi subțire, atunci iarna va fi blândă și anul nu va fi îmbelșugat.
Între Ignat și Crăciun se spune că femeile nu ar trebui să toarcă, ci să piseze grâu pentru a avea de Crăciun. Ulterior, acestea vor pregăti niște turte numite „Cârpele Domnului Hristos”, cu miere și nuci, care se mânăncă în ajunul Crăciunului. Mai mult chiar, în anumite zone ale țării, grâul se fierbe în această zi și este binecuvântat și tămâiat de capul familiei. Din acest grâu trebuie să mănânce toată familia, iar ce rămâne va fi dat de mâncare la păsări în dimineața următoare.