Close sidebar
Stiri

La ce oră încep Deniile din Săptămâna Mare?

[Sursa foto: Facebook ]

La ce oră încep Deniile din Săptămâna Mare? De luni, 18 aprilie, s-a intrat în Săptămâna Mare, iar din această zi au început şi Deniile.


In articol:

La ce oră încep Deniile din Săptămâna Mare?  Creştinii ortodocşi au intrat în Săptămâna Mare, ultima săptămână de post înaintea Paştelui. În acelaşi timp, de luni, 18 aprilie, au început şi Deniile. Iată ce semnifică Deniile şi la ce oră încep!

La ce oră încep Deniile din Săptămâna Mare şi ce semnificaţia au acestea?

Ultima săptămână înaintea Paştelui este extrem de importantă pentru creştini. Supranumită şi Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, această perioadă este caracterizată prin oficierea de slujbe religioase nocturne, numite Denii. Deniile încep după Duminica Floriilor şi se încheie în Vinerea Mare. Denumirea lor vine din termenul slav "vdenie", care înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În general, Deniile din Săptămâna Mare încep în jurul orei 18:00, dar fiecare parohie stabileşte după bunul plac ora de începere a acestei slujbe.

Când încep Deniile din Săptămâna Mare?

Ce semnifică fiecare slujbă din Săptămâna Patimilor

Fiecare Denie din Săptămâna Mare are specificul său. În Lunea Mare, preoţii le amintesc credincioşilor de Patriarhul Iosif, vândut de fraţii săi în Egipt. De asemenea, se face o paralelă cu Iisus Hristos, care la rândul său a fost vândut de Iuda.

În seara de marţi se aminteşte povestea celor zece fecioare. Cinci dintre ele au avut doar candela, ceea ce reprezintă egoismul, iar celelalte cinci au avut atât candela, cât şi uleiul, ceea ce semnifică evlavia şi milostenia. În Miercurea Mare, preoţii amintesc povestea femeii plină de păcate, care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele lui Iisus, ceea ce semnifică pocăinţa. În aceeaşi seară se vorbeşte şi despre ziua în care Iuda l-a vândut pe Isus.

În Joia Patimilor, se preaslăvesc cele 12 Evanghelii şi se scoate Sfânta Cruce din altarul bisericii. În aceeaşi slujbă se pomenesc şi patru evenimente importante din viaţa Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taina, rugăciunea arhierească și începutul patimilor.

Vinerea Mare este caracterizată prin pomenirea patimilor Mântuitorului Isus Hristos.

Paştele pentru creştini ortodocşi va avea loc în acest an duminică, pe 24 aprilie.

Citeste si: Rugăciunea fiecărei zile din Săptămâna Mare