Close sidebar
Actualitate

Când începe Postul Crăciunului 2024 și ce nu ai voie să faci conform rânduielilor creștine

Ce trebuie să știe creștinii despre Postul Crăciunului în 2024? [Sursa foto: Facebook/ freepik]

Postul Crăciunului îi pregătește an de an pe credincioși pentru întâmpinarea marii sărbători a Nașterii Domnului. Iată pe ce dată începe în 2024.


In articol:

Postul Crăciunului marchează o perioadă importantă la finalul fiecărui an, când credincioșii au ocazia să își curețe sufletul și trupul pentru a întâmpina sărbătoarea Nașterii Domnului. Acesta durează 40 de săptămâni și este considerat mai blând decât Postul Paștelui, deoarece creștinii au mai multe zile cu dezlegare la pește. Iată pe ce dată începe postul Crăciunului în 2024, dar și cum se ține corect.

Citește și: Scandalul de la Jocurile Olimpice continuă! Jordan Chiles contestă retragerea medaliei de bronz la Tribunalul Suprem Elvețian

Când începe Postul Crăciunului în 2024?

Postul Crăciunului se apropie, astfel că românii mai au la dispoziție doar câteva zile în care pot consuma alimente de dulce. Acesta începe joi, 14 noiembrie și se va termina marți, pe 24 decembrie. De obicei, postul începea pe 15 noiembrie, însă având în vedere că această dată pică miercurea în 2024, se lasă sec cu o zi înainte.

Postul are o durată de 40 de zile, iar în această perioadă, credincioșii exclud din alimentația lor alimente precum carne, lapte, unt, ouă sau iaurt și au grijă să facă fapte bune pentru a primi cu sufletul și trupul curat una dintre cele mai mari sărbători din an. Pentru cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, Postul începe pe 28 ianuarie și se termină pe 6 februarie.

Când începe Postul Crăciunului în 2024?
Mai sunt doar câteva săptămâni până începe Postul Crăciunului 2024[Sursa foto: freepik]

Potrivit creștinortodox.ro, Postul Crăciunului amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, care aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Așadar, cei care țin post se invrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu, născut din Fecioara Maria. Până începe Postul Crăciunului, credincioșii țin post în zilele de miercuri și vineri. Pe data de 14 noiembrie, când are loc Lăsata Secului, se spune că este bine să fie organizată o masă mare, la care să se strâgă toată familia, pentru a se putea bucura de ultimele mâncăruri de origine animală.

Citește și: Sean „Diddy” Combs, arestat de poliţia din Manhattan! Mai multe femei au depus plângeri împotriva controversatului rapper

Cum se ține corect Postul Crăciunului?

Postul reprezintă o perioadă în care oamenii renunță la alimentele de origine animală, dar și la gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Pentru ca Postul să își atingă scopul, acesta trebuie să fie atât trupesc, cât și sufletesc. În perioada de dinaintea Crăciunului, credincioșii trebuie să se înconjoare de liniște, dar și să scape de supărări. Este bine ca aceștia să se spovedească, să participe la slujbele bisericii, dar și să se împace cu cei care sunt certați.

Primele săptămâni din Postul Crăciunului sunt mai permisive, astfel că românii pot consuma pește, vin și untdelemn în zilele cu dezlegare. Ulterior, după data de 20 decembrie, postul devine mai aspru. În 2024, zilele cu delegare la pește sunt următoarele: 21 noiembrie, când este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, zilele de sâmbătă și duminică: 23, 24 și 30 noiembrie, 1, 7, 8, 14, 15 decembrie, și de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

Cum se ține corect Postul Crăciunului?
Postul Crăciunului are loc în perioada 14 noiembrie-24 decembrie în 2024[Sursa foto: Facebook]

Postul poate fi de mai multe tipuri. Cei care țin post negru nu au voie să mânânce nimic și nici să bea apă pe parcursul zilei. Postul uscat sau aspru presupune ca oamenii să consume spre seară doar mâncăruri uscate, cum ar fi pâine, fructe uscate sau semințe. Postul obișnuit, pe care îl practică cele mai multe persoane, presupune eliminarea din alimentație a produselor de origine animală. În rest, credincioșii pot să mănânce la orice oră. Cea mai ușoară formă de post este cea în care este dezlegare la pește, vin și untdelemn, iar acest alimente pot fi consumate.

Citește și: ”Nu aș fi crezut că o să trădeze în halul ăsta” A iertat-o Ozana Barbancea pe cea mai bună prietena care i-a furat iubitul?

Rugăciunea care se citește în Postul Crăciunului

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”