• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Când începe Postul Paștelui în 2024?

Când începe Postul Paștelui în 2024?
Postul Paștelui începe pe data de 18 martie pentru ortodocși și pe 14 februarie pentru catolici  [Sursa foto: PixaBay]
Anul acesta, Postul Paștelui începe pe 18 martie pentru ortodocși și pe 14 februarie pentru catolici. Iată când pică Lăsata Secului pentru Postul Paștelui.

Postul Paștelui începe anul acesta pe data de 18 martie pentru ortodocși și pe 14 februarie pentru catolici, reprezentând un bun prilej pentru a ne curăța sufletul, dar și trupul. Timp de 40 de zile, românii vor renunța la alimentele de origine animală, se vor ruga și se vor strădui să facă fapte bune pentru a primi cu sufletul curat una dintre cele mai mari sărbători din an. Postul Paștelui este considerat cel mai aspru post din an, deoarece credincioșii au puține zile cu dezlegare la pește, spre deosebire de Postul Crăciunului, care are mai multe zile în care se consumă acest aliment.

Iată când este Lăsata Secului pentru Postul Paștelui în 2024.

Citește și: Video Lista completă a câștigătorilor Premiilor Grammy 2024: Taylor Swift câştigă premiul "Albumul anului" pentru a patra oară, un record

Când începe Postul Paștelui?

Anul acesta, Paștele ortodox pică pe data de 5 mai, iar Paștele catolic pe 31 martie. Calcularea datei la care se sărbătorește Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă, echinocțiul de primăvară, și unul cu dată schimbătoare, respectiv Luna Plină.

Schimbarea datei la care este Lună Plină face ca data la care pică Paștele să fie și ea schimbată de la an la an. Cei din religia catolică calculează data la care pică Paștele conform calendarului gregorian, în timp ce ortodocșii se ghidează după cel iulian, astfel că din acest motiv există o diferență destul de mare între cele două sărbători.

Când pică Paștele în 2024?
Românii vor sărbători Învierea Domnului pe 5 mai în 2024[Sursa foto: PixaBay]

Postul Paștelui reprezintă perioada de pregătire spirituală, care are loc înainte de sărbătoarea Învierii Domnului.

Anul acesta Postul Paștelui începe pe data de 18 martie pentru ortodocși și pe 14 februarie pentru catolici. Lăsata Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi în care se pot mânca alimente de origine animală și se desfășoară pe două etape. Anul acesta, credincioșii vor renunța la carne pe data de 10 martie, când este Duminica Lăsatului sec de carne, iar pe 17 martie este Duminica Lăsatului sec de brânză.

Postul Paștelui sau Postul Mare este considerat cel mai aspru post din an, deoarece are puține zile cu dezlegare la pește.

În 2024, se pot consuma preparate din pește doar pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 28 aprilie, când este Intrarea Domnului în Ierusalim sau duminica Floriilor.

Citește și: Când se anunță notele la simularea examenului de Evaluare Națională 2024?

Tradiții și obiceiuri pentru Lăsata Secului pentru Postul Paștelui

De Lăsata Secului pentru Postul Paștelui, credincioșii își invită rudele pentru a servi împreună o masă festivă.

În unele zone, finii trebuie să vină la nași cu plocon, ceea ce înseamnă că trebuie să le aducă o găină friptă, o turtă sau un colac și o sticlă cu vin. La masă se servesc plăcinte cu fructe și legume, struguri sau fructe uscate care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.

Potrivit tradiției, femeile trebuie să facă turte din mălai, ce vor fi date de pomană pentru sufletele celor vii și a celor morți. De asemenea, înaintea începerii Postului, acestea trebuie să curețe foarte bine vasele în care s-a gătit mâncare de dulce pentru ca acestea să fie curate atunci când se va pregăti mâncarea de post.

Care este ultima zi în care se poate mânca de dulce înainte de Postul Paștelui?
Credincioșii vor renunța la alimentele de origine animală de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui[Sursa foto: PixaBay]

Un alt obicei, care încă să păstrează în anumit sate este legarea grânelor, pentru ca păsările sau alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor. În Bărăgan, vasele în care s-a mâncat și resturile de mâncare sunt puse într-o față de masă, iar ziua următoare se aruncă afară spre răsărit. Potrivit tradiției, de Lăsata Secului nu se țese, iar gospodinele trebuie să țină cont de această datină, deoarece se spune că dacă vor începe să țeasă, animalele din gospodărie se vor îmbolnăvi.

Citește și: Regele Charles al III-lea, diagnosticat cu cancer. Palatul Buckingham a confirmat știrea

Rugăciunea care se citește în Postul Paștelui

În perioada Postului Paștelui, credincioșii se pregătesc fizic renunțând la alimentele de origine animală, iar rugăciunea îi ajută să își curețe și sufletul pentru data de 5 mai, când este sărbătorită Învierea Domnului. Iată rugăciunea care se citește în zilele de post.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”