- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Când începe programul Rabla în 2025? Ministrul Mediului anunță schimbări majore pentru români. Cum se pot înscrie și care este valoarea tichetelor?

Programul Rabla vine cu schimbări majore în 2025 în ceea ce privește valoarea tichetelor acordate participanților, dar și modalitatea de înscriere. Ministrul Mediului a anunțat că programul va începe mai târziu anul acesta, după ce va fi aprobat bugetul și va fi pusă la punct aplicația informatică necesară. De asemenea, în acest moment se lucrează la finalizarea consultărilor publice pentru a putea fi hotărâte noile praguri ale valorilor eco-tichetelor. Iată ce trebuie să știi dacă vrei să beneficiezi de acest ajutor din partea Statului.
Când începe programul Rabla în 2025 și ce noutăți sunt așteptate?
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că programul Rabla va începe mai târziu în 2025. „Un termen de debut al acestui program ține mai degrabă de aprobarea bugetului Administrației Fondului pentru Mediu și de dezvoltarea aplicației informatice”, a afirmat acesta, potrivit ziarulunirea.ro.
Începând de anul acesta, persoanele care vor să intre în program pentru a beneficia de stimulentul dat de stat și pentru a-și cumpăra o mașină nouă, nu mai trebuie să se înscrie la un dealer auro, ci singure, pe platformă. „Noutatea anului acesta este legată de faptul că românii se vor înscrie singuri în platformă. Nu vor mai face înscrierea prin intermediul unui dealer de autovehicule, îşi vor lua voucherul şi vor deconta acel voucher la orice dealer, producător, la orice furnizor de autoturisme”, a mai explicat ministrul Mircea Fechet.

Programul Rabla pentru tractoare a fost operațional până la data de 31 martie, iar doritorii s-au înscris singuri în aplicația de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), şi nu la dealerii de tractoare. Tinerii fermieri au șansa să primească vouchere în valoare de 35.750 euro sau 44.000 euro. Noul utilaj achiziționat nu trebuie să depășească suma de 55.000 de euro, în timp ce noile investiții urmează să fie monitorizate timp de cinci ani.
„Asta înseamnă că timp de cinci ani respectivul fermier se obligă să nu înstrăineze tractorul respectiv şi se oblige să-l folosească aşa cum s-a decis prin acel ghid. E o măsură care ne ajută să finanţăm adevăraţii fermieri, nu doar pe cei care doreau să profite de această oportunitate”, a precizat Fechet.Din 2025, ajutorul de stat pentru vehiculele cu motorizare diesel nu va mai fi acordat, pentru ca românii să fie încurajați să-și achiziționeze mașini mai prietenoase cu mediul.
Ce trebuie să facă românii pentru a participa la programul Rabla?
Românii care vor să se înscrie în programul Rabla 2025 sunt obligați să îndeplinească anumite condiții. Aceștia trebuie să aibă un autoturism vechi pe care să îl ducă la casat. În cazul celor care nu au, statul permite cesionarea dreptului la ajutorul de stat de către proprietar în favoarea altei persoane. De asemenea, autovehiculul poate fi orice autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială ușoară, cu condiția să fie înmatriculat în România și să aibă toate componenetele esențiale, mai exact motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitivul catalizator. În plus, mașina trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 6 ani de la anul în care a fost înmatriculată pentru prima dată în România.
Persoanele care vor să-și achiziționeze un autovehicul nou prin programul Rabla trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să aibă domiciliul în România;
- să nu aibă datorii la bugetul de stat sau local;
- să aibă un autovehicul vechi sau o persoană care să îi cedeze dreptul asupra autovehiculului ei;
- vehiculul trebuie să îndeplinească condițiile enumerate mai sus;
- noul vehicul achiziționat trebuie să fie înmatriculat în România, în termen de 90 de zile de la emiterea facturii de către dealer;
- noua mașină nu poate fi vândută timp de un an după achiziție sau pe perioada leasing-ului.
Persoanele care nu respectă aceste reguli vor fi oligate să restituie ajutorul de stat încasat.
Pentru înscriere, persoanele interesate trebuie să depună un dosar cu mai multe documente, printre care actul de identitate, certificatului de înmatriculare al autoturismului uzat, cartea de identitate a acestuia, certificatul de atestare fiscală și certificatul de distrugere primit după casarea autoturismului la un centru autorizat.

Ce valoare au tichetele care se acordă în cadrul programului Rabla?
Ministrul Mediului a anunțat recent că valoarea tichetelor va crește în 2025, însă deocamdată nu s-a stabilit cu ce sumă. „Încă nu am hotărât care este valoarea ecotichetului, dar cu siguranță o vom crește. Am avut lungi discuții cu producătorii de autovehicule din România, cu importatorii de autovehicule din România și cu toți românii care așteaptă cu nerăbdare acest program. Vom definitiva în curând consultările publice în acest sens și sperăm foarte repede să putem să trimitem la Monitorul Oficial noile praguri ale valorii ecotichetelor”, a spus Mircea Fechet.
Anul trecut se acordau tichete în valoare de 7.000 de lei pentru o mașină veche casată sau 10.000 de lei pentru casarea a două vehicule uzate. Românii trebuie să știe că pentru achiziționarea unui nou autoturism le este permis să folosească cel mult două tichete Rabla. De asemenea, programele RABLA Clasic și RABLA Plus nu pot fi accesate în același timp.
Participanții în programul Rabla au beneficiat în 2024 și de alte eco-bonusuri suplimentare:
- un eco-bonus de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară („eco-bonus de vechime”);
- un eco-bonus de 1.500 lei, pentru cumpărarea unei mașini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 120 g CO2/km în regim WLTP;
- un eco-bonus de 1.500 lei pentru achiziția unei mașini noi cu sistem GPL/GNC;
- un eco-bonus de 3.000 lei pentru achiziția unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In).
În cazul vehiculelor 100% electrice sau hibrid cu tehnologia plug-in s-au acordat următoarele bonusuri:
- 25.500 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
- 13.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP;
- 13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.