Close sidebar
Actualitate

Când prăznuim Sfânta Cuvioasă Parascheva în OCTOMBRIE 2024

Sfânta Parascheva este sărbătorită de credincioși la jumătatea lunii octombrie  [Sursa foto: Facebook]

În luna octombrie o sărbătorim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, iar în câteva zile va începe pelerinajul la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.


In articol:

Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită în fiecare an cu mare bucurie de către credincioși. Această sărbătoare este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie, iar în preajma ei, mulți români pleacă în pelerinaj la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Sfânta Parascheva a avut o viață impresionantă, iar acum mii de oameni se roagă la ea pentru a scăpa de necazuri și păcate. Iată pe ce dată începe pelerinajul, dar și care este cea mai puternică rugăciune pe care este bine să o citești în ziua în care este sărbătorită Sfânta Parascheva.

Citește și: Calendar ortodox 1 OCTOMBRIE 2024! Ce sărbătoare mare cu cruce roșie prăznuiesc creștinii

Pe ce dată pică Sfânta Parascheva în 2024?
În câteva zile are loc a doua mare sărbătoare din calendarul ortodox pentru luna octombrie [Sursa foto: Facebook]

Când este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva în 2024?

Sfânta Parascheba este prăznuită în fiecare an la data de 14 octombrie. Ea s-a născut în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol. Ea a trăit în secolul al XI-lea și a avut o viață impresionantă, marcată de un eveniment deosebit.

La vârsta de 10 ani, Parascheva a auzit cuvintele Mântuitorului într-o biserică. Potrivit creștinortodox.ro, acesta i-a spus: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). După ce aude aceste cuvinte, Sfânta Parascheva își donează hainele săracilor, iar apoi se retrage în pustietate. Ea urmează sfaturile unor viețuitori aleși și se îndreaptă spre ținutul Pontului. În călătoria ei, Sfânta Parascheva se oprește la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va sta timp de 5 ani.

Sfânta Parascheva a plecat ulterior spre Țara Sfântă, dorindu-și să petreacă ultimii ani din viață acolo. La vârsta de 25 de ani, un înger i-a spus în vis să se întoarcă în satul natal. Ajungă înapoi la Epivat, ea este împăcată cu sine și după o perioadă se stinge din viață fără ca nimeni să știe cine este. A fost îngropată ca o strâină, însă moaștele ei au fost descoperite ulterior, în timp ce se săpa mormântul pentru un marinar decedat, ce a fost adus de ape la țărm.

Trupul Sfintei Parascheva era neputrezit și plin de mireasmă și a fost așezat inițial în biserica Sfintii Apostoli din Kallicrateia. În perioada următoare, oamenii care veneau și se rugau la Sfânta Parascheva se vindecau de boli cumplite.

De mai bine de 350 de ani moaștele Sfintei Parascheva se află la Iași, astfel că an de an se organizează pelerinaje. Anul acesta, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat că pelerinajul va începe pe 8 octombrie, când moaștele vor fi scoase din incinta Catedralei Mitropolitate, în cadrul unei procesiuni, și vor fi așezate într-un baldachin special amenajat în curtea lăcașului de cult. În 2024, vor fi aduse la Iași și moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos. Racla cu moaștele Sfintei Parascheva va rămâne în curtea catedralei până pe 15 octombrie.

Citește și: Calendar ortodox OCTOMBRIE 2024. Cele 4 sărbatori importante ale lunii de care trebuie să ții cont neapărat

Iată ce trebuie să știi despre Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva este sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie [Sursa foto: freepik]

Cea mai puternică rugăciune pe care o poți citi de Sfânta Cuvioasă Parascheva

„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești. Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt- izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune. Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”