Finalul lunii septembrie a adus o răcire bruscă a vremii, care a venit și cu ninsori în zonele montane și ploi abundente în restul țării. Românii încep să simtă deja frigul în locuințe, astfel că se întreabă când vor primi căldură în calorifere. Din fericire, operatorii de termoficare au început deja pregătirile, însă încălzirea locuinței depinde de temperaturile din următoarele zile. Iată când se va da drumul la căldură, dar și ce iarnă ne așteaptă.
Citește și: Calendar ortodox OCTOMBRIE 2024. Cele 4 sărbatori importante ale lunii de care trebuie să ții cont neapărat
Meteorologii anunță temperaturi mai scăzute decât cele specifice perioadei în următoarele zile, iar la munte au apărut deja primele ninsori. Potrivit legislației în vigoare, operatorul de termoficare este obligat să dea drumul la căldură pentru sezonul 2024-2025 imediat ce temperaturile scad sub 10 grade Celsius, în trei nopți consecutive.
„Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20:00-6:00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10º C sau mai mici, iar oprirea încălzirii se va face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depășește +10º C, între orele 20:00-6:00”, se arată în Regulamentul pentru furnizarea și utilizarea energiei termice.
La jumătatea lunii septembrie, Compania Municipală Termoenergetica București anunța că dă startul pregătirilor pentru sezonul rece. Aceasta urma să înceapă încărcarea cu apă a instalațiilor de alimentare cu energie termică, iar în același timp se vor face și probele de presiunea la instalațiile interioare.
Deși acum temperaturile sunt destul de scăzute, meteorologii anunță o iarnă blândă, cu valori termice situate peste limitele normale. În luna decembrie, ne putem aștepta la 4-12 grade Celsius și ninsori puține. În ianuarie sunt anunțate ploi și temperaturi minime de 2 grade. În februarie, vremea va fi frumoasă, iar valorile termice vor ajunge în unele zile chiar și la 19 grade.
Potrivit specialiștilor, ar putea să ningă doar pe 3 decembrie și 28 ianuarie. Este posibil ca iarna 2024-2025 să fie mai caldă decât iernile din anii trecuți, când gradele scădeau considerabil. Românii au pășit în sezonul rece cu temperaturi scăzute și ploi, însă se pare că situația nu va rămâne așa și în lunile de iarnă.