• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Când se fac Mucenicii în 2024 și ce semnificație au?

Când se fac Mucenicii în 2024?
Iată data la care se pregătesc mucenicii [Sursa foto: freepik/ Facebook Jamila Cuisine]
Gospodinele pregătesc mucenici în fiecare an pe data de 9 martie, atunci când sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici din Sevastia. Iată care este semnificația lor.

Mucenicii, numiți și Sfințișori, Brădoși sau Sfinți, reprezintă un preparat tradițional românesc, extrem de apreciat, pe care gospodinele îl pregătesc în fiecare an la început de primăvară, în ziua în care se spune că se deschid porțile Raiului și se împarte pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. Acest obicei este legat de prăznuirea celor 40 de Mucenici din Sevastia, ce au fost martirizați în anul 320 după ce au mărturisit că sunt creștini.

Mucenicii sunt preparați diferit în funcție de zona țării, însă cele mai celebre rețete sunt cele de mucenici moldovenești sau muntenești. Iată când se pregătesc aceștia.

Citește și: Posibilele cauze pentru care Facebook și Instagram au picat. Ce trebuie să faceți dacă întâmpinaţi aceste probleme

Când se fac Mucenicii în 2024?

Cei 40 de Mucenici din Sevastia sunt prăznuiți în fiecare an pe data de 9 martie, moment ce marchează începutul anului agricol, aflându-se la trecerea dintre zilele friguroase de iarnă și zilele călduroase de primăvară.

Ziua de 9 martie este încărcată de tradiții și obiceiuri, cea mai cunoscută fiind pregătirea mucenicilor. Aceștia sunt realizați în seara zilei de 8 martie sau chiar în dimineața zilei de 9 martie, dintr-un aluat, ce se modelează diferit în funcție de zona țării, cei mai cunoscuți fiind mucenicii moldovenești și cei muntenești.

Gospodinele pregătesc mucenici în fiecare an pe data de 9 martie
Mucenicii se pregătesc în fiecare an pe 9 martie, atunci când sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici din Sevastia[Sursa foto: freepik]

Mucenicii muntenești se fac dintr-un aluat simplu, de post, care se modelează în forma cifrei 8, iar ulterior sunt fierți în apă cu zahăr, nucă și scorțișoară.

Acest mod de preparare a colacilor amintește de lacul în care au fost aruncați Mucenicii după ce au mărturisit că sunt creștini. Cei moldovenești sunt preparați asemănător cozonacilor, cu unt, lapte și ou, se modelează în forma cifrei 8 și se gătesc la cuptor, urmând să fie unși cu miere, peste care se presară nucă. Mucenicii sunt făcuți pentru a fi împărțiți, astfel că gospodinele îi duc mai întâi la biserică pentru a fi sfințiți.
Se spune că pe data de 9 martie, se deschid porțile Raiului și este bine să se împartă mâncare pentru sufletele celor care au părăsit această lume.

Citește și: Prima declarație a Simonei Halep după decizia TAS: "Adevărul a prevalat. Abia aştept să mă întorc în circuit"

Cine au fost cei 40 de Mucenici?

Cei 40 de Mucenici din Sevastia au fost soldați din Capadocia, ce au fost martirizați în anul 320 după ce au mărturisit că sunt creștini.

Aceștia luptau în armata împăratului Liciniu, care nu credea în Dumnezeu. Mucenicii au fost ținuți în temniță timp de 8 zile, de aici și forma colacilor pregătiți pe 9 martie, iar apoi au fost bătuți cu pietre și au fost aruncați în apa unui lac înghețat, aflat la marginea orașului Sevastia. Persecutorii au pregătit băi calde pentru cei care renunțau la credință, însă cel care a luat această decizie a murit imediat. În acel moment, unul dintre gardieni a văzut o lumină puternică și strălucitoare, astfel că a intrat în apă, iar numărul mucenicilor a rămas 40, motiv pentru care și gospodinele pregătesc tot 40 de colaci, numiți mucenici.