Mucenicii, numiți și Sfințișori, Brădoși sau Sfinți, reprezintă un preparat tradițional românesc, extrem de apreciat, pe care gospodinele îl pregătesc în fiecare an la început de primăvară, în ziua în care se spune că se deschid porțile Raiului și se împarte pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi.
Cei 40 de Mucenici din Sevastia sunt prăznuiți în fiecare an pe data de 9 martie, moment ce marchează începutul anului agricol, aflându-se la trecerea dintre zilele friguroase de iarnă și zilele călduroase de primăvară. Ziua de 9 martie este încărcată de tradiții și obiceiuri, cea mai cunoscută fiind pregătirea mucenicilor. Aceștia sunt realizați în seara zilei de 8 martie sau chiar în dimineața zilei de 9 martie, dintr-un aluat, ce se modelează diferit în funcție de zona țării, cei mai cunoscuți fiind mucenicii moldovenești și cei muntenești.
Mucenicii muntenești se fac dintr-un aluat simplu, de post, care se modelează în forma cifrei 8, iar ulterior sunt fierți în apă cu zahăr, nucă și scorțișoară. Acest mod de preparare a colacilor amintește de lacul în care au fost aruncați Mucenicii după ce au mărturisit că sunt creștini. Cei moldovenești sunt preparați asemănător cozonacilor, cu unt, lapte și ou, se modelează în forma cifrei 8 și se gătesc la cuptor, urmând să fie unși cu miere, peste care se presară nucă.
Cei 40 de Mucenici din Sevastia au fost soldați din Capadocia, ce au fost martirizați în anul 320 după ce au mărturisit că sunt creștini. Aceștia luptau în armata împăratului Liciniu, care nu credea în Dumnezeu. Mucenicii au fost ținuți în temniță timp de 8 zile, de aici și forma colacilor pregătiți pe 9 martie, iar apoi au fost bătuți cu pietre și au fost aruncați în apa unui lac înghețat, aflat la marginea orașului Sevastia. Persecutorii au pregătit băi calde pentru cei care renunțau la credință, însă cel care a luat această decizie a murit imediat. În acel moment, unul dintre gardieni a văzut o lumină puternică și strălucitoare, astfel că a intrat în apă, iar numărul mucenicilor a rămas 40, motiv pentru care și gospodinele pregătesc tot 40 de colaci, numiți mucenici.