- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Bradul de Crăciun este nelipsit din casele românilor în preajma sărbătorilor de iarnă, iar acum că luna decembrie a început, mulți se pregătesc de decorat. Fie că este natural sau artificial, împodobirea bradului este un moment special pentru orice familie, deoarece atât cei mici, cât și cei mari vor simți cu adevărat apropierea și magia sărbătorii Crăciunului. Chiar dacă nu există o regulă cu privire la data la care ar trebuie să fie împodobit bradul, mulți se întreabă care este cel mai bun moment în care pot face acest lucru.
Citește și: Când se merge cu colindul înainte de Crăciun: Tradiții și obiceiuri pentru decembrie 2023
Când se împodobește bradul de Crăciun?
Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase tradiții care s-au păstrat de-a lungul timpului în preajma sărbătorilor de iarnă. Românii aleg să împodobească bradul în funcție de timpul liber sau evenimentele care au loc până la Crăciun, însă tradiția spune că cel mai bine este să împodobim bradul în Ajunul Crăciunului, pe data de 24 decembrie.
Natural sau nu, bradul de Crăciun nu lipsește din casele românilor, care aleg să îl împodobească folosind diverse globulețe și ornamente. Decorațiunile de Crăciun așezate în brad reprezintă cunoaștere și bogăție, astfel că românii le aleg de fiecare dată pe cele mai frumoase. Aceștia își decorează chiar și casele în perioada sărbătorilor, așa că steluțele, fulgii de zăpadă, braduții, decorațiunile cu Nașterea Domnului sau Moș Crăciun și instatalațiile luminoase sunt la mare căutare în magazine.
Una dintre cele mai speciale decorațiuni pentru bradul de Crăciun este steaua din vârf, însă puțini știu care este semnificația acesteia. Se spune că, aceasta aduce noroc și ajută la îndeplinirea dorințelor, astfel că românii nu ar trebui să uite de acest detaliu când împodobesc bradul în 2023. Steaua din vârful bradului de Crăciun amintește de steaua care a călăuzit magii până la Betleem.
Bradul de Crăciun poate fi păstrat până la data de 7 ianuarie, când este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, deoarece se crede că acestă zi marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă.
Cu toate acestea, există și zone ale țării în care tradiția spune că bradul ar trebui să fie despodobit înainte de Bobotează, pe data de 6 ianuarie.Citește și: Cât costă un pahar de vin fiert la Târgul de Crăciun din Brașov în 2023?
Ce semnificație are tradiția împodobirii bradului de Crăciun?
Chiar dacă tradiția împodobirii bradului este foarte apreciată în rândul românilor, puțini știu că aceasta a fost preluată de la triburile germanice, la jumătatea mileniului trecut.
La rândul lor, și dacii avea un cult pentru brad, dar care nu avea nicio legătură cu Crăciunul. Aceștia îl tăiau atunci când avea loc nunta cuiva sau când murea o persoană, astfel că în anumite zone ale țării, în Oltenia și în sudul Banatului, tradiția se păstrează în continuare în cadrul unor înmormântări, unde bradul simbolizează „nunta” celui care a trecut în neființă cu natura și divinitatea.
Având în vedere semnificația bradului, acest simbol se regăsește pe numeroase piese tradiționale, cum ar fi ștergarele, covoarele, dar și în broderia de pe ie. În vechime, bradul era împodobit cu fructe uscate, nuci, pnaglici și lumânărele, motiv pentru care era considerat pomul vieții, aducând noroc în viața celor care îl decorau.