- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Pe data de 9 martie sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici din Sevastia, iar cu această ocazie românii au grijă să respecte o mulțime de tradiții și obiceiuri. Cu siguranță, cea mai iubită tradiție este pregătirea mucenicilor, care se gătesc în diferite moduri în funcție de zona țării. Iată când se mănâncă muncenicii.
Citește și: Ce faci în weekendul 8-10 martie 2024: Principalele evenimente organizate de Ziua Femeii și de Mucenici
Când se mănâncă Mucenicii?
Mucenicii se pregătesc în fiecare an în seara zilei de 8 martie sau chiar și în dimineața zilei de 9 martie. Având în vedere că tradiția de a-i pregăti la început de primăvară este legată de prăznuirea celor 40 de Mucenici din Sevastia, aceștia se servesc pe data de 9 martie. După ce îi pregătesc, gospodinele obișnuiesc să îi ducă la biserică pentru a fi sfințiți, iar ulterior sunt împărțiți pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi.
Mucenicii reprezintă ofrandele aduse celor 40 de Mucenici din Sevastia, ce au fost martirizați în anul 320 după ce au mărturisit că sunt creștini. Aceștia erau soldați din Capadochia și luptau în armata împăratului Liciniu, care nu credea în Dumnezeu. Mucenicii au fost ținuți în temniță timp de 8 zile, de aici și forma colacilor pregătiți pe 9 martie, iar apoi au fost bătuți cu pietre și au fost aruncați în apa unui lac înghețat, aflat la marginea orașului Sevastia.
Persecutorii au pregătit băi calde pentru cei care renunțau la credință, însă cel care a luat această decizie a murit imediat. În acel moment, unul dintre gardieni a văzut o lumină puternică și strălucitoare, astfel că a intrat în apă, iar numărul mucenicilor a rămas 40, motiv pentru care și gospodinele pregătesc tot 40 de colaci, numiți mucenici.Cum se prepară mucenicii în Muntenia și în Moldova?
Mucenicii, numiți și Sfințișori, Brădoși sau Sfinți, reprezintă un preparat tradițional românesc, extrem de apreciat, pe care gospodinele îl pregătesc în fiecare an la început de primăvară, pe data de 9 martie. Aceștia sunt gătiți diferit în funcție de zona țării, însă de fiecare dată reușesc să fie principala atracție a zilei. Cele mai cunoscute rețete sunt cele de mucenici moldovenești și mucenici muntenești.
În Moldova, mucenicii se pregătesc cu următoarele ingrediente: 1 kg faina, 450 de ml de lapte, 20 de g drojdie uscată, 3 ouă, coaja de la o lămâie, 50 de ml de ulei, 150 g zahăr, extract de vanilie, extract de portocală și puțină sare. Într-un vas se pun laptele călduț, drojdia uscată și două linguri de zahăr, se amestecă bine, iar apoi se adaugă făina, restul de zahăr, uleiul, ouăle, coaja de lămâie și cele două esențe. Aluatul obținut se frământă foarte bine și se lasă la crescut. După ce se modelează în forma cifrei 8, mucenicii se dau la cuptor pentru 20-25 de minute sau până când se rumenesc deasupra. Siropul pentru mucenici se pregătește din apă, esență de vanilie, zahăr, coajă de lămâie și coajă de portocală. După ce aceștia s-au răcit, urmează să fie înmuiați în sirop. La final, mucenicii se ung cu miere și se presară nucă pe deasupra.
În Muntenia, mucenicii se pregătesc diferit, iar gospodinele folosesc următoarele ingrediente: 500 g faina, 250 ml apă călduță, 200 g nucă măcinată, 150 g zahăr, 50 ml ulei, 16 g zahăr vanilat, esență de lămâie, esență de rom, coajă de portocală și de lămâie, scorțișoară și puțină sare. Într-un bol se pun făina, apa caldă, uleiul și sarea și se amestecă foarte bine. După ce a fost frământat aluatul obținut, se pot modela mucenicii. Înainte să fie fierți, aceștia trebuie să fie lăsați la uscat pentru câteva ore sau peste noapte. Mucenicii se pun la fiert în doi litri de apă, împreună cu scorțișoara și zahărul vanilat. După ce au fiert, se pune zahărul, coaja de portocală și coaja de lămâie, esența de lămâie și de rom și nuca. Se amestecă foarte bine, iar apoi mucenicii pot fi serviți.