Close sidebar
Actualitate

Când se merge cu colindul înainte de Crăciun 2024

De pe ce dată e bine să mergi la colindat?  [Sursa foto: PixaBay]

Tradiții și obiceiuri pentru luna decembrie 2024. Iată când se merge la colindat înainte de Crăciun, dar și ce colinde se cântă.


In articol:

Mai sunt doar câteva zile până când românii vor sărbători Nașterea Domnului și Revelionul, iar în această perioadă au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Cu siguranță una dintre cele mai iubite tradiții este cea a colindatului, care îi bucură atât pe colindători, cât și pe gazdele lor, care intră pe această cale în atmosfera de sărbătoare. Iată când se merge cu colindul înainte de Crăciun, dar și ce colinde se cântă.

Citește și: EXCLUSIV! Cum a luat naştere colaborarea explozivă dintre Alex Velea şi Misha Miller?! Artistul, detalii inedite din spatele culiselor

Când obișnuiesc românii să meargă la colindat?
Ce colinde se cântă înainte de Crăciun? [Sursa foto: PixaBay]

Când se merge la colindat în luna decembrie 2024?

În această perioadă, românii se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă. Aceștia au grijă să-și decoreze casa și să împodobească bradul și fac planuri pentru masa festivă, la care se va strânge întreaga familie.

De asemenea, ei abia așteaptă să primească cetele de colindători, care merg din casă în care pentru a vesti Nașterea Domnului. Chiar dacă nu există o dată exactă pentru a marca începutul perioadei de colindat, mulți consideră că de pe data de 6 decembrie, când este prăznuit Sfântul Nicolae, și până pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan, este bine ca cei mici și cei mari să practice acest obicei.

Potrivit tradiției, cel mai bine este ca românii să meargă la colindat în Ajunul Crăciunului, pe data de 24 ianuarie. Aceștia obișnuiesc să cânte colinde precum „În drum spre Viflaim”, „Nașterea Domnului”, „Vestirea Păstorilor”, „Închinarea păstorilor”, „Închinarea Magilor” sau ”Pornirea Magilor după stea”. De asemenea, copiii merg cu Steaua din casă în casă, începând cu aceeași dată. Steaua poate avea mai multe forme în funcție de zona în care se colindă, însă de fiecare dată aceasta trebuie să aibă o icoană cu Fecioara Maria în centrul ei. În seara de 23 spre 24 decembrie, cei mici cântă colindul „Bună dimineața la Moș Ajun”.

Înainte de Crăciun, colindătorii primesc din partea gazdelor dulciuri, mere, nuci, covrigi sau bani.

Citește și: Cât a plătit Andreea Bostănică pentru a-și împodobi bradul de Crăciun cu ornamente de lux

Tradiții și obiceiuri înainte de Crăciun 2024
Ce tradiții respectă românii în luna decembrie? [Sursa foto: PixaBay]

Tradiții și obiceiuri înainte de Crăciun 2024

În luna decembrie, creștinii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea spor în case, dar și pentru a întâmpina așa cum se cuvine Nașterea Domnului. În această perioadă, se ține Postul Crăciunului, astfel că românii se abțin de la alimentele de origine animală, merg des la biserică și se roagă pentru iertarea păcatelor, dar și pentru a fi feriți de necazuri. Perioada de 40 de zile a postului îi ajută să își curețe sufletul, dar și trupul.

În tradiția populară, pe data de 20 decembrie se sărbătorește Ignatul Porcilor, acesta fiind cel mai bun moment pentru sacrificarea animalelor. Carnea obținută se folosește la prepararea felurilor de mâncare pentru sărbători. În trecut, oamenii obișnuiau să taie porcul la începutul iernii, deoarece în această perioadă este mai frig, iar din acest motiv carnea rezultată rezistă până la primăvară. Se spune că românii nu au voie să facă alte treburi în gospodărie de Ignatul Porcilor.

Înainte de Crăciun, gospodinele obișnuiesc să facă o curățenie generală în case. Tot înainte de Nașterea Domnului, românii obișnuiesc să împodobească bradul. Chiar dacă cei mai mulți practică acest obicei atunci când au timp sau la începutul lunii, tradiția spune că cel mai bine este ca bradul să fie împodobit pe 24 decembrie. Aceștia pot păstra bradul în case până la data de 7 ianuarie.