La finalul lunii noiembrie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, cel care este considerat și octotitorul acestora și de prăznuirea căruia sunt legate o mulțime de tradiții și obiceiuri. Românii țin cont de fiecare dată de aceste tradiții, dar mai ales fetele nemăritate care au șansa să își viseze ursitul.
În tradiția românească, busuiocul este considerat o plantă cu proprietăți speciale, astfel că tinerele nemăritate obișnuiesc să așeze o crenguță de busuioc sub pernă de Sântul Andrei, dar și de alte sărbători din cultura noastră, pentru a-și visa ursitul. În anumite zone ale țării această tradiție a fost păstrată cu sfințenie, alături de alte obiceiuri și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.
Denumirea de busuioc vine de la basileus, cuvântul din limba latină care înseamnă rege, iar în trecut, această plantă biblică a fost asociată cu o serie de ritualuri magice.
În țara noastră, busuiocul este asociat cu dragostea și feritilitatea, astfel că nu este de mirare că tinerele îl pun sub pernă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie pentru a-și visa viitorul soț. În această perioadă se spune că florile și planta de busuioc capătă puteri magice, iar fetele nemăritate îl poartă la brâu, în cosițe sau îl pun în sân.
Citește și: Festivalul MASSIF 2024 din Poiana Brașov: Pe ce dată are loc evenimentul și cât costă biletele?
În ajun de Sfântul Andrei, hotarul dintre lumea văzută și lumea nevăzută dispare, ceea ce reprezintă momentul ideal în care se pot face numeroase ritualuri magice, astfel că această zi poate fi considerată și echivalentul Halloween-ului românesc. Cu siguranță cea mai cunoscută tradiție de Sfântul Andrei este cea potrivit căreia fetele nemăritate își pot visa ursitul dacă pun busuioc sub pernă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Mai mult de atât, se spune că dacă tinerele țin post și își leagă un fir roșu de mătase pe inelar, alesul le va apărea clar în vis.
În plus, se spune că în noaptea de Sfântul Andrei incantațiile și rugăciunile sunt mai puternice, astfel că tinerele necăsătorite apelează și la alte metode pentru a-și visa cu cuceri viitor soț. În tradiția populară se arată că dacă acestea vor întoarce un ulcior cu gura în jos, pe fundul căruia vor pune cărbuni încinși și vor rosti anumite incantații, acestea îl vor cuceri pe cel de care sunt îndrăgostite.
O altă tradiție de mult uitată este cea a turtei sfântului Andrei. Seara, tinerele nemăritate, care au ținut post, pregătesc o turtă din fâină de greu, apă și multă sare. Cel care le va aduce apă în vis pentru a-și potoli setea este cel care le va deveni soț, iar fetele au șansa să se căsătorească anul viitor.
În anumite zone ale țării se păstrează și tradiția oglinzilor, prin intermediul căreia tinerele pot vedea frânturi din viitorul lor în dragoste, dar și chipul celui care le este predestinat. Fata dezbrăcată până la brâu și cu părul despletit trebuie să se așeze în fața a patru oglinzi dispuse paralel, două câte două, având două lumânări aprinse în mâini. Fata trebuie să privească în oglinda care se află în fața ei, urmând ca în cea din spate să vadă imagini din viitorul ei în dragoste.