Close sidebar
Stiri

Când se redeschid Transalpina și Transfăgărășanul în 2024?

Iată când se redeschid două dintre cele mai spectaculoase drumuri de la noi din țară [Sursa foto: Unsplash/ Pixabay]

Românii așteaptă cu nerăbdare redeschiderea Transalpinei și Transfăgărășanului în 2024! Iată de ce mii de turiști parcurg an de an aceste două drumuri.


In articol:

Transalpina și Transfăgărășanul sunt două dintre cele mai celebre drumuri din țara noastră, ce sunt vizitate an de an de mii de turiști, însă în această perioadă sunt închise din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Acum că a venit primăvara și temperaturile încep să crească, iubitorii de adresanalină, dar și de peisaje montane sunt curioși să afle când se vor redeschide cele două drumuri.

Vezi mai jos când se va putea conduce din nou pe numeroasele serpentine de pe Transalpina și Transfăgărășan în 2024.

Citește și: Este Lună Nouă pe 10 martie 2024: Noi începuturi pentru aceste zodii

Când se redeschide Transalpina în 2024?

Numele „Transalpina” provine din limba latină și înseamnă „țara de dincolo de munți”, așa că este locul ideal pentru cei care vor să se bucure de peisaje montane inedite.

Traseul a fost închis la începutul lunii noiembrie, iar românii se așteaptă ca acesta să fie redeschis la începutul lunii iunie, așa cum a fost și în anii trecuți. Data exactă nu a fost comunicată încă din cauza vremii capricioase din această perioadă.

Când se redeschide Transalpina în 2024?
Transalpina se va deschide odată cu creșterea temperaturilor și topirea zăpezii[Sursa foto: Unsplash]

Fiind cel mai înalt drum din România, Transalpina se va redeschide odată cu topirea zăpezii, la începutul verii. În cazul în care temperaturile vor fi neobișnuit de ridicate și se vor crea condiții pentru parcurgerea traseului în siguranță, Transalpina ar putea fi deschisă chiar și mai devreme, pe la mijlocul lunii mai. Anul trecut, șoseaua a fost deschisă pe data de 20 iunie 2023.

Transalpina are o lungime de aproximativ 148 de kilometri și străbate județele: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba și, totodată Munții Parâng, de la sud la nord. Pasionații de adrenalină și de peisaje turistice incredibile pot vedea în zona Gorjului, cel mai întins lac glaciar, Iezer ce are o lungime de 230 metri, o lățime de 165 metri și o suprafață de 3.2

hectare. Durează aproximativ 3 ore să străbați acest drum, iar cea mai frumoasă porțiune a sa este Rânca – Obârșia Lotrului.

Citește și: Se întoarce iarna! Atenționare meteo de ploi și ninsori

Când se redeschide Transfăgărășanul în 2024?

Transfăgărășanul este al doilea cel mai înalt drum rutier de la noi din țară, astfel că pasionații de adrenalină abia așteaptă să conducă cu viteză pe numeroasele serpentine, dar și să admire peisajele montane. Drumul este închis mai bine de jumătate de an din cauza riscurilor pe care le prezintă parcurgerea acestuia, cum ar fi: avalanșele, alunecările de teren sau căderile de stânci.

Când se redeschide Transfăgărășanul în 2024?
Redeschiderea Transfăgărășanului este condiționată de prognoza meteo din următoarele luni[Sursa foto: Unsplash]

Redeschiderea Transfăgărășanului este condiționată de prognoza meteo, astfel că imediat ce vor crește temperaturile și se va topi zădada, traseul va putea fi parcurs de turiști. De obicei, circulația se reia pe porțiuni, urmând ca la jumătatea lunii iunie să se ofere accesul pe toată lungimea șoselei.

Transfăgărășanul începe în apropierea satului Bascov, lângă Pitești, și se întinde pe 90 de kilometri până aproape de Sibiu, având altitudinea de 2.042 de metri, la Lacul Bâlea. Celebrul drum leagă Transilvania de Muntenia, traversând cel mai înalt lanţ muntos din România, Munţii Făgăraş, pe o distanţă de aproximativ 92 kilometri, prin judeţele Argeş şi Sibiu. Transfăgărășanul are mai multe tuneluri și viaducte decât orice alt drum din România, cel mai lung dintre ele fiind cel de la Lacul Bâlea, de 884 de metri.