Mai sunt doar câteva zile până când țara noastră va trece la ora de vară, cu zile mai lungi și nopți mai scurte. Românii abia așteaptă să se bucure de zilele însorite, astfel că sunt curioși să afle data exactă când își vor da ceasurile cu o oră înainte anul acesta.
Citește și: Fazele lunii în martie 2024: Când avem Lună Nouă și Lună Plină?
România trece la ora de vară în 2024, în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, când ceasurile se dau cu o oră înainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00.
Odată cu schimbarea orei, românii vor avea posibilitatea să desfășoare mai multe activități pe parcursul zilei, pe măsură ce vor avea parte de mai multă lumină, însă acest lucru va veni și cu schimbări de rutină, precum și în ceea ce privește sănătatea.
Citește și: Se întoarce iarna! Atenționare meteo de ploi și ninsori
De-a lungul timpului au fost făcute mai multe cercetări cu privire la modul în care schimbarea orei ne afectează organismul.
Schimbarea orei își pune amprenta asupra inimii, astfel că în perioada de după trecerea la ora de vară sau la ora de iarnă, crește riscul atacului de cord și accidentului vascular cerebral. De asemenea, multe persoane pot ajunge în cabinetul medicilor din cauza bătăilor neregulate ale inimii în aceeași perioadă. O explicație ar putea fi faptul că oamenii acumulează stres, crezând că au pierdut o oră de somn, iar acest lucru devine destul de periculos pentru cei care se confruntă cu bolile cardiovasculare.
Lipsa somnului sau schimbarea rutinei în ceea ce privește somnul vine la pachet cu oboseală, insomnii, nervozitate, dureri de cap, dureri musculate, amețeală, irascibilitate, anxietate sau tulburări de concentrare. Pe lângă aceste simptome, în zilele ce urmează după schimbarea orei, oamenii se pot confrunta cu modificările ale apetitului și pofte. Senzația de foame poate apărea mai des după trecerea la ora vară, astfel că multe persoane sunt tentate să mânănce în exces.
Unele studii arată că în prima zi de luni după trecerea la ora de vară, angajații sunt mai puțin productivi la serviciu. De cele mai multe ori, aceștia se stresează că ziua următoare trebuie să muncească și cum au pierdut o oră de somn, nu vor avea un randament bun la serviciu.