Când se trece pe sub masă la Biserică în Săptămâna Mare 2022? Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri din Săptămâna Mare este trecerea pe sub masă. Iată când are loc acest ritual, care sunt tainele sale şi ce semnifică!
Toate bisericile creştin ortodoxe respectă tradiţia trecerii pe sub masă. În centrul bisericii, feţele bisericeşti aşază o masă pe care este pus Sfântul Epitaf. Acesta este confecționat din pânză de in, mătase sau catifea și pe el se află imprimată icoana punerii în mormânt a Mântuitorului. Credincioşii vor trece pe sub această masă, obicei ce semnifică intrarea în mormânt împreună cu Iisus Hristos, urmată de învierea alături de El.
"Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi, se face într-o poziţie în care toţi creştinii vor să arate o maximă pietate faţă de icoana Mântuitorului mort şi pus în mormânt astfel încât să se înţeleagă că toţi conştientizează că El a murit nu din vinovăţia lui, ci ca să absolve în faţa lui Dumnezeu propria noastră vinovăţie, a fiecăruia în parte”, a spus preotul Nicolae Crângaşu pentru DCNews.ro.
Obiceiul trecerii pe sub masă din Săptămâna Patimilor are loc în Vinerea Mare, cea mai importantă zi din postul Paştelui. Această zi aminteşte cel mai mult de patimile îndurate de Mântuitorul Isus Hristos şi mai este numită Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. Mulţi dintre credincioşi aleg să ţină post negru în Vinerea Mare, în semn de respect şi apreciere pentru umilinţele şi suferinţele îndurate de Isus Hristos.
Citeste si: Zile libere Paștele ortodox 2022. Vezi care sunt zilele libere plătite de angajator