- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Când vor avea românii următoarea mini-vacanță? De Rusalii vom avea din nou zile libere de la stat
Statul român oferă pentru angajații din sectorul public o nouă mini-vacanță de sărbătoarea Rusaliilor în luna iunie. Aceștia vor beneficia zile libere. Iată când vor pica acestea!
Când vor avea românii următoarea mini-vacanță din 2024
Românii se vor bucura de o nouă mini-vacanță de sărbătoarea Rusaliilor. Celebrate de creștinii ortodocși și catolici, Rusaliile marchează coborârea Sfântului Duh asupra apostolilor lui Iisus și sunt considerate o sărbătoare de mare importanță religioasă, care are loc la 50 de zile după Paște.
Citește și: Zile libere în 2024: Lista sărbătorilor legale
Tradiții de Rusalii 2024
În tradiția românească, Rusaliile sunt încărcate de obiceiuri și superstiții specifice și reflectă credința într-o lume plină de duhuri și forțe nevăzute. În multe regiuni din România, Rusaliile sunt asociate cu Ielele sau Rusaliile, spirite considerate capricioase și periculoase, care pot aduce boli și nenorociri celor care nu respectă anumite interdicții.
De aceea, în această perioadă, oamenii evită să lucreze în gospodărie sau să se aventureze în păduri și lângă ape, locuri unde Ielele sunt deosebit de active. O tradiție specifică de Rusalii este „Călușul”, un dans ritualic executat de un grup de bărbați numiți călușari. Acest dans este destinat să protejeze comunitatea de influența malefică a Ielelor și să aducă sănătate și prosperitate. Călușarii, recunoscuți după costumele lor colorate și clopoțeii atașați la cingătoare, dansează în diferite locuri din sat, iar la sfârșitul spectacolului lor, oferă asistenței „leacuri” pentru diferite boli fizice și spirituale. De asemenea, de Rusalii se adună plante medicinale și aromatice, credința populară spunând că acestea își intensifică proprietățile vindecătoare în ziua de Cincizecime. Se confecționează cununi din flori și verdeață, care se pun la icoane sau se așează pe uși și ferestre pentru a proteja casa și locuitorii ei de spiritele rele. În unele zone, oamenii își împodobesc casele și curțile cu ramuri verzi de nuc sau tei, simbolizând reînnoirea naturii și purificarea spirituală. Se organizează mese festive la care comunitățile se adună pentru a celebra împreună, consolidând legăturile sociale și transmiterea tradițiilor de la o generație la alta.Citește și: Rusaliile în 2024: Pe ce dată pică sărbătoarea şi câte zile libere vom avea?