Partea colorată a ochiului este reprezentată de iris. Acesta înconjoară pupila şi protejează ochiul, reglând cantitatea de raze luminoase care pătrund în organul vederii. Însă de ce oamenii au ochi de culori diferite? Motivul este cât se poate de simplu şi se aplică pentru toate persoanele.
Ceea ce determină culoarea ochilor la oameni este melanina, un pigment care are legătură şi cu nuanţa pielii şi a părului. Cu cât cantitatea de melanină din iris este mai mare, cu atât este mai mare probabilitatea ca ochii să aibă o culoare închisă. În acelaşi timp, ochii albaştri conţin cea mai mică parte de melanină.
În cazul oamenilor, există trei categorii mari de culori ale ochilori: negri, verzi şi albaştri.
Este dovedit ştiinţific că în Europa, persoanele din peninsula Scandinavă, Regatul Unit, ţările Baltice şi cei din vestul Rusiei au în proporţie de peste 80% culoarea ochilor albastră.
Mutaţii genetice au suferit şi persoane contemporane cu noi. Există oameni care au ochi de culori diferite, o particularitate numită heterocromie şi care apare atunci când cei doi irişi conţin cantităţi mult diferite de melanină.