Dacă vrei un loc de muncă pentru cineva la început de drum, dar și cu abilități și responsabilități de management, descoperă în acest articol ce presupune jobul de team leader și de ce abilități ai nevoie.
Un lider de echipă este responsabil pentru ghidarea unei echipe de oameni pentru realizarea unei anumite inițiative sau către un anumit scop. Liderii de echipă nu sunt neapărat manageri de echipă- aceste roluri sunt adesea separate de rolurile de management al oamenilor.
Un team leader oferă îndrumări și instrucțiuni unui grup de lucru despre un proiect sau un portofoliu de proiecte. Aceștia sunt responsabili de delegarea muncii, de supravegherea progresului către obiective și de instruirea membrilor echipei după cum este necesar. Liderii echipei servesc adesea ca mentori pentru membrii echipei, chiar dacă nu au un titlu de manager.
Dacă vrei să fii un team leader
de succes, este important să-ți dezvolți abilitățile-cheie pentru această meserie și să-ți crești competențele profesionale care te fac un lider de echipă care reușește să-și motiveze și coordoneze echipa cu succes. Iată câteva dintre aceste abilități:
Unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care le poți face ca lider de echipă este să răspunzi la întrebarea: De ce contează această muncă?
Fiecare proiect susține un obiectiv al unei echipe sau al companiei, dar, de multe ori, obiectivele sunt deconectate de la munca de zi cu zi. Când membrii echipei nu înțeleg ce obiective ajută munca lor, sunt mai puțin motivați să facă o muncă bună.
Team leaderii buni oferă context, astfel încât membrii echipei să înțeleagă de ce contează munca lor și cum munca lor se încadrează în viziunea mai largă a companiei. În acest context, membrii echipei pot prioritiza sarcinile în mod mai eficient și se pot asigura că își desfășoară activitatea cu cel mai mult impact la momentul potrivit.
Ca orice poziție de conducere, liderii de echipă au nevoie de abilități excelente de comunicare. Aceasta include comunicarea cu membrii echipei despre muncă, menținerea informării părților interesate de proiect despre progres și coordonarea cu orice partener în numele nevoilor echipei de proiect. În special, comunicarea include atât comunicarea verbală, cât și nonverbală. De fapt, o mulțime de comunicare vine prin limbajul corpului și expresiile faciale.
Elementele importante ale comunicării includ: comunicare față în față, asincronă, nonverbală, construirea raportului, oferirea de feedback, ascultarea eficientă (și activă), rezolvarea conflictului. Abilitățile interpersonale precum comunicarea necesită timp pentru a se dezvolta. Nu-ți face griji dacă comunicarea nu este punctul tău forte acum.
Dacă începi să înveți cum să construiești un raport bun, începe cu un plan de comunicare. Un plan de comunicare este un plan a ceea ce ar trebui comunicat și unde, cum ar fi ceea ce se întâmplă asincron în instrumentul tău de management de proiect și ceea ce este împărtășit în timpul întâlnirilor săptămânale ale echipei.
Niciun proiect nu se derulează fără probleme. De aceea, liderii de echipă trebuie să fie problem solveri buni și orientați către soluții, care să poată gândi pe picioarele lor. Pentru a face acest lucru, exersează utilizarea contextului pentru a prioritiza munca mai importantă și pentru a identifica problemele care trebuie rezolvate mai întâi ca să ia cea mai bună decizie pentru echipa ta.
Dacă ești nou în rezolvarea problemelor, încearcă să răspunzi la următoarele întrebări:
Cei mai buni lideri de echipă știu că nu pot face totul singuri. Întregul este mai mare decât suma părților sale și aceasta este și o parte-cheie a conducerii echipei. Delegarea este o parte-cheie a coachingului și mentoratului. Delegarea nu numai că îți deblochează munca, ci oferă și membrilor echipei oportunități de a încerca și dobândi noi seturi de abilități.
Pentru a delega eficient, trebuie mai întâi să înțelegi punctele forte, punctele slabe și interesele fiecărui membru al echipei. În acest fel, știi ce ar trebui să le delegi și ce abilități noi sunt cel mai interesați să învețe. Reține că membrii echipei cărora le delegi munca pot face lucrurile altfel decât ai fi făcut-o- o parte a delegării este să înveți să renunți și să dai frâiele membrilor echipei.
Dacă întâmpini probleme la delegarea muncii, urmează acest proces simplu în patru pași:
Team leaderii sunt deseori manageri de proiect, dar chiar dacă nu ești manager de proiect, ești totuși responsabil pentru organizarea muncii echipei tale. Ca lider de echipă, îți ghidezi grupul către un obiectiv final sau un scop, iar organizarea este un element-cheie pentru a ajunge acolo.
Gândește-te la organizarea informațiilor ca la crearea unei singure surse de adevăr. Echipa ta trebuie să poată conta pe tine și să aibă încredere că ai informațiile de care au nevoie.
Cea mai bună modalitate de a configura un sistem organizațional excelent pentru întreaga ta echipă este să folosești un instrument de management al muncii precum Asana sau Trello. Acestea te ajută să urmărești munca, să gestionezi proiectele și să împărtășești progresul către obiectivele echipei. Când toată lumea înțelege exact cine ce face și până când, ei sunt motivați să-și facă și cea mai bună muncă.