La cât de multe monumente înscrise în Patrimoniul Cultural Naţional există în România, a fost extrem de greu să alcătuim un top al acestora. Multe dintre ele sunt de-a dreptul impresionante nu doar prin designul lor, ci şi prin povestea din spatele construcţiei.
1. Ateneul Român
Expresia "Daţi un leu pentru Ateneu" a fost folosită în secolul al XIX-lea, când pentru construcţia clădirii s-a apelat la o campanie publică de strângere de fonduri. Minunata construcţie a fost proiectată de arhitectul francez Albert Galleron, care i-a imprimat clădirii un stil neoclasic şi eclectic. Contrucţia Ateneului a început în 1886 şi s-a încheiat doi ani mai târziu.
2.
"Capela Sixtină a Estului" a fost ctitorită de Ştefan cel Mare în 1488, iar construcţia ei nu a durat decât trei luni şi trei săptămâni. Mânăstirea este vestită în întreaga lume datorită picturilor sale. În interior, pictura datează din 1946, în timp ce acel "albastru de Voroneţ" de la exterior este din perioada domniei lui Petru Rareş.
3. Coloana Infinitului
Sculptura realizată de marele Constantin Brâncuşi este expusă în Târgu Jiu şi face parte din Ansamblul Monumental, alături de alte două opere ale sculptorului, "Masa Tăcerii" şi "Poarta Sărutului". "Coloana Infinitiului" a fost inaugurată în 1938 şi a fost ridicată în memoria soldaţilor români căzuţi la datorie în Primul Război Mondial. Iniţial, numele sculpturii a fost "Coloana recunoştinţei fără sfârşit".
4. Biserica fortificată din Viscri
Această biserică a fost inclusă şi în Patrimoniul Mondial Unesco şi datează încă din secolul al XIII-lea, când a fost ridicată pe locul unei foste bazilici romane.
5. Castelul Peleş
Castelul Peleş din Sinaia a fost construit în zece ani, între 1873 şi 1883, din ordinul primului Rege al României, Corol I. Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman au fost arhitecţii care au proiectat monumentul de o frumuseţe rară.