Anul școlar 2024-2025 începe pe data de 9 septembrie, moment în care elevii se vor întoarce în bănci după vacanța de vară. Acesta este structurat în 5 module și 5 vacanțe și va avea un total de 36 de săptămâni. Elevii vor avea parte de numeroase schimbări începând din toamna aceasta, de la introducerea unei săli de detenție și note la purtare pentru fiecare modul, la posibilitatea de a face cursuri online sau în format hibrid. Cei care circulă cu trenul beneficiază de gratuitate numai dacă îndeplinesc anumite condiții. Iată care sunt acestea.
Citește și: Bella Santiago, mărturii sfâșietoare despre moartea fratelui ei: ”Într-o zi a venit de la job foarte obosit”
CFR Călători a anunțat în ce condiții pot circula elevii gratuit cu trenul. Aceștia beneficiază de gratuitate pe baza vizei de anul trecut doar până la data de 30 septembrie. Ulterior, de la 1 octombrie, ei vor avea nevoie de documente vizate pentru anul școlar 2024-2025.
„Conform prevederilor legislative în vigoare, acordarea facilității de gratuitate în baza vizei anului şcolar 2023/2024 se poate face numai pentru călătoriile care se efectuează până la data de 30.09.2024 inclusiv. Excepție: elevii care au înscris pe carnet «an terminal», nu mai beneficiază de această facilitate începând cu data de 9 septembrie 2024.
Elevii beneficiază pe toată perioada anului calendaristic, în baza carnetului/legitimaţiei sau adeverinței școlare cu viza pentru anul şcolar în curs, de bilete gratuite în trafic intern, la toate categoriile de trenuri, la clasa a 2-a, precum și de abonamente lunare cu număr nelimitat de călătorii.
Biletele gratuite pot fi cumpărate din stații sau de la agențiile de voiaj CFR Călători. Elevii pot cumpăra bilete direct din tren doar dacă stațiile nu au case de bilete, călătoresc cu trenul în afara orelor de lucru ale caselor de bilete, stația nu este deservită de personalul CFR Călători sau „în cazul în care călătorul prezintă un bilet eliberat în tren valabil la un tren care a sosit în stația de îmbarcare pentru noul tren într-un interval de până la 15 minute – cu condiția prezentării imediat după urcarea în tren la personalul de tren”. Biletele pot fi achiziționate și de la automatele CFR Călători din stații sau online după prezentarea documentelor vizate la casele de bilete, unde se emite un ID.
După ce au urcat în tren, elevii trebuie să prezinte biletul sau abonamentul lunar valabil, un act de identitate, certificat de naștere în original sau copie pentru copiii de sub 14 ani. În locul documentului de identitate, elevii pot prezenta carnetul/legitimația de elev, cu poza și CNP-ul.
„În cazul în care, în tren, elevii nu prezintă documentele precizate mai sus, aceştia vor fi consideraţi ca fiind fără bilet/abonament de călătorie şi vor fi trataţi conform legislaţiei în vigoare (vor suporta plata tarifelor de taxare în tren – superioare tarifelor de la casele de bilete)”, se mai precizează în comunicatul CFR Călători.