Close sidebar
Actualitate

Care sunt zilele cu dezlegare la pește în Postul Nașterii Domnului 2024

Când pot consuma credincioșii pește în Postul Crăciunului?   [Sursa foto: freepik]

În perioada Postului Nașterii Domnului, credincioșii au dezlegare la pește în anumite zile. Iată care sunt acestea în 2024.


In articol:

Pe data de 15 noiembrie 2024 a început Postul Nașterii Domnului, iar cu această ocazie credincioșii vor renunța pentru 40 de zile la alimentele de origine animală, la gândurile necurate, vorbele rele, pofte și patimi, pentru a se pregăti așa cum se cuvinte pentru Crăciun. În această perioadă, ei au la dispoziție câteva zile cu dezlegare la pește. Iată care sunt acestea în 2024.

Citește și: Anunțul care i-a zguduit pe fanii cuplului Oana Moșneagu- Vlad Gherman: "Am luat o pauză"

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Nașterii Domnului

Postul Crăciunului este marcat de o serie de reguli alimentare. Credincioșii nu au voie să consume alimente de origine animală sau „de dulce”, cum ar fi ouă, lapte, carne, brânză, unt sau iaurt. În acest fel, ei se pregătesc trupește să întâmpine una dintre cele mai mari sărbători din timpul anului, Nașterea Domnului.

Creștinii se abțin de la alimentele respective timp de 40 de zile, mai exact până pe data de 25 decembrie, când vor putea gusta preparatele specifice sărbătorilor de iarnă.

Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie
În Postul Crăciunului, credincioșii nu au voie să consume alimente de dulce timp de 40 de zile [Sursa foto: Facebook ]

Românii au la dispoziție și câteva zile cu dezlegare la pește, care sunt stabilite de către Biserica Ortodoxă în funcție de datele la care pică sărbătorile religioase în perioada Postului Crăciunului. De asemenea, ei pot consuma alimente din pește până pe 20 decembrie, în zilele de sâmbătă și duminică. Atunci când un sfânt, trecut în calendarul ortodox cu cruce neagră, este sărbătorit lunea, miercurea sau vinerea, credincioșii au dezlegare la untdelemn și vin. Când sunt prăznuiți sfinții trecuți cu cruce roșie, ei au dezlegare la pește.

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2024 sunt următoarele:

Citește și: Andreea Cuciuc, performanță de neegalat! Fiica lui Igor Cuciuc ajunsese în manualul de limba română pentru clasa a V-a

Cum se ține corect postul?

Pentru ca postul să-și atingă scopul, acesta trebuie să fie ținut sufletește și trupește. Așadar, în timp ce se abțin de la alimentele de origine animală, credincioșii trebuie să se abțină și de la vorbele rele, bârfă, gânduri necurate, pofte și patimi. Această perioadă de 40 de zile este văzută drept un exercițiu de înfrânare a postelor și de întărire a voinței. De asemenea, postul încurajează instrospecția și faptele bune făcute din inimă față de cei din jur. Cei care postesc trebuie să se împace cu persoanele cu care s-au certat și să evite supărările. De asemenea, credincioșii trebuie să fie smeriți, iubitori și îngăduitori cu apropiații. Postul nu este o perioadă bună pentru a merge la petreceri, deoarece se consideră că astfel de evenimente nu sunt compatibile cu reflecția și căința asociate cu postul. Până la Nașterea Domnului, când vor putea sărbători alături de familie, românii trebuie să meargă cât mai des la biserică și să se roage.

Citește și: VIDEO Momente de fericire pentru Babasha. Artistul, tată pentru prima dată: "Mi-a adus la realitate cel mai frumos și dorit vis"

Când poți mânca pește în post?
Când e bine să mănânci pește în Postul Crăciunului?  [Sursa foto: freepik]

Rugăciunea care se citești în perioada postului

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”