- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Se schimbă buletinele în România! Cărțile de identitate electronice vor avea cip cu antenă încorporată. Se vor putea face și plăți contactless
Compania Națională Imprimeria Română (CNIN) a anunțat că noile cărți de identitate electronice vor fi dotate cu aceste cipuri speciale, menite să facă mai ușoară viața tuturor românilor. Cu buletinele care trebuie introduse până în 2031 se vor putea face inclusiv plăți contactless. Inițiativa venită din partea autorităților a venit pentru a putea împiedica falsificarea buletinelor, care la ora actuală se poate face foarte ușor.
„Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contractless.
Citeste si: Condiţii călătorie Grecia 2022: Mai este nevoie sau nu de certificatul COVID-19, în această vară?
Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.
Românii care vor avea carte electronică de identitate o vor putea folosi în interacțiunile cu autoritățile sau instituțiile din România, precum și cu cele din străinătate.
„În accepţiunea largă, semnătura electronică are şi o lege care o reglementează: o semnătură care să poată fi identificată printr-un token de securitate şi, sigur, să ţi-o valideze dispozitivul respectiv”, spunea Adrian Cuculis.
Românii trebuie să treacă la noile cărți de identitate electronică până în 2031
Contractul de tip cadru este împărțit în cinci părți subsecvente, pentru anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026, presupune achiziționarea a maxim 9 milioane de cipuri și 375.00 de plastice cu antenă și are o valoarea maximă estimată de 189 de milioane de lei. Garanția oferită pentru carduri trebuie să fie de minim doi ani.
Ofertele se deschid în 16 august, departajarea lor se face în funcție de preț și de termenul de livrare asumat.„Cardurile obțiunute, cărțile de identitate electronice românești trebuie să fie conforme cu Regulamentul Parlamentului European din 2019 și a Consiliului European, din același an. Practic standardizate la nivel european. Standardele și recomandările instituțiilor europene vizează implementarea identificării biometrice și a stocării electronice a datelor”, mai citim în CS.
Citeste si: Condiţii călătorie Turcia 2022: Mai este nevoie sau nu de certificatul COVID-19, în această vară?
Noua carte de identitate electronică va înlocui actuala carte de identitate aflată în circuitul din țara noastră din 1997. Cu toate acestea, Regulamentul UE 1157/2019 intrat în vigoare în 2 august 2021 obligă țara noastră să treacă la acest nou tip de carte de identitate, mult mai modernă, cu cip. Primii care au beneficiat de aceste cărți electronice au fost clujenii, Cluj-Napoca fiind locul unde a debutat proiectul pilot al cărților de identitate electronice.
De ce acte aveți nevoie pentru eliberarea cărții de identitate biometrice
Cerere pentru eliberare buletin
Certificatul de naștere, original și copie
Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie
Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie
Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie
Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie
Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie
Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate