Close sidebar
Stiri

Castelul din București de care puțină lume știe: Unde este amplasată Cetatea lui Țepeș Vodă?

Castelul din București de care puțină lume știe [Sursa foto: Facebook]

Ce se află în interiorul Cetății lui Vlad Țepeș? Povestea fascinantă a adevăratului castel al domnitorului din Țara Românească


In articol:

Cetatea lui Vlad Țepeș este situată în apropierea Parcului Carol, fiind una dintre obiectivele turistice din București de care mai puțină lume știe. Misterioasa clădire ar fi fost adevăratul castel al domnitorului din Țara Românească și a fost ridicată în anul 1906, cu ocazia a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I.

Autoritățile din București au vrut să arate turiștilor cât de mult a progresat țara noastră în perioada 1866-1906. Iată unde este amplasată Cetatea lui Vlad Țepeș. 

Citește și: Povestea Cazinoului din Constanța: A fost construit în șase ani, la iniţiativa regelui Carol I

Unde este amplasată Cetatea lui Vlad Țepeș? 

Edificiul a fost amplasat în urma Expoziției Generale Române, care a avut loc pe Câmpia Libertății.

Potrivit adevărul.ro, Cetatea a fost gândită inițial pentru a juca rolul unui turn de apă, însă pentru a îndeplini cerințele de artă și stil, arhitectul Scarlat Petculescu a propus ridicarea unei clădiri ce reproduce în miniatură, Cetatea Poienari, construită de Vlad Ţepeş în locul numit Cheia Argeşului, de pe plaiul Loviştei. 

Castelul din București de care puțină lume știe: Unde este amplasată Cetatea lui Țepeș Vodă?
Vlad Țepeș[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Constantin și Elena 2023?

Castelul are o înălțime de 24 de metri, iar turnul are o diagonală de 9 metri, în interiorul căruia este așezat un rezervor din fontă, cu capacitatea de 200 de metri cubi. Cei care ajung să viziteze acest loc destul de neobișnuit, pot urca pe o scară de lemn pe o platformă, de unde se vede foarte bine Parcul Carol, dar și Panorama Bucureștiului. 

De-a lungul timpului, construcția a îndeplinit mai multe funcții, astfel că după Primul Război Mondial fost transformat în cazarmă destinată corpului de gardă de la Mormântul Ostaşului Necunoscut. După mutarea acestuia la Mărăsești, Castelul lui Țepeș a fost în continuare folosit de către militari, mai întâi pentru ca acesta să fie păzit, iar apoi a ajuns în mâinile unei subunități de jandarmi. Începând cu data de 30 septembrie 2004, Castelul din București a devenit Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, care are rolul de a proteja mormintele și operele comemorative de război, atât de pe teritoriul României, cât și din afara țării.