Românii vor avea parte de cea mai scumpă masă de Paște din ultimii ani, după ce prețurile ouălor au înregistrat creșteri semnificative. Mai sunt câteva zile până la marea sărbătoare a „Învierii lui Iisus Hristos”, iar românii au început să facă deja cumpărături pentru masa de Paște.
Citește și: Averea Papei Francisc în 2023: Cu cât îl plătește lunar Biserica Catolică?
Citește și: Cât costă o vacanță în Turcia în 2023: Cele mai frumoase stațiuni
În 2023, prețul ouălor a crescut cu 35%, iar specialiștii se așteaptă ca acesta să crescă și mai mult pe măsură ce ne apropiem de marea sărbătoare. În această perioadă, românii consumă ouă cu 50% mai mult, iar acest lucru se poate observa și la raft. Anul trecut, un cofraj cu 30 de ouă costa, în medie 30 de lei, însă anul acesta, cumpărătorii vor trebui să scoată din buzunar în jur de 45 de lei, în lanțurile mari de supermarketuri.
Din fermele românești, ouăle pleacă cu 0,59 lei bucata, ceea ce reprezintă cel mai mic preț de la producători față de media Uniunii Europene, care costă 0,75 lei/ou. Fermierii spun că încearcă să mențină prețurile cât mai scăzute, însă costurile uriașe ale furajelor și ale energiei le dau mari bătăi de cap.
Citește și: Locuri instagramabile în București: Unde poți faci în 2023 cele mai frumoase poze
Prețurile cozonacilor și ale cărnii de miel au crescut și ele, iar specialiștii spun că acest lucru se întâmplă din cauza creșteriii prețurilor alimentelor de bază. Așadar, prețul cozonacului, un preparat tradițional nelipsit de pe masa românilor, s-a dublat față de anii trecuți, ajungând de la 90 de lei la 200 de lei.
Potrivit Preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad, Nicolae Cioranu, prețul unui kilogram de carne de miel în perioada sărbătorilor pascale va fi între 45-50 de lei. În cazul în care românii vor plăti mai puțin, acesta spune că este strict decizia fermierului. În acest context, tot mai mulți dintre cei care vor să aibă preparate din miel pe masa de Paște, vor cumpăra direct de la producător și nu de la distribuitor.