- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Asigurarea locuinței a devenit mai costisitoare în 2025. În urma scumpirilor care au avut loc, proprietarii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar și pentru a-și proteja casele de incidente care pot genera distrugeri. Aceștia au obligația să încheie o poliță de asigurare obligatorie (PAD), care acoperă riscurile de bază. De asemenea, românii au posibilitatea de a încheia și o asigurare facultativă, care le poate fi de mare ajutor în cazul altor evenimente neprevăzute care se pot încheia cu pagube materiale. Iată la ce prețuri trebuie să se aștepte anul acesta.
Citește și: De ce Ricky Martin nu și-a mai vizitat tatăl de un an? Eric Martin, fratele său, dezvăluie motivele
Cât trebuie să plătească românii pentru asigurarea locuinței în 2025?
Polița de asigurare obligatorie pe care proprietarii de locuințe trebuie să o încheie acoperă riscurile de bază, printre care cutremurele, inundațiile și alunecările de teren. Aceasta are un cost fix, stabilit prin lege, care în 2025 rămâne destul de accesibil.
Prețuri mai mari sunt, însă, la asigurările facultative, care acoperă mai multe riscuri, printre care incendiile, furtunile, vandalismul, pagubele provocate în urma unor alte accidente sau evenimente neprevăzute. Costul ei este influențat de valoare locuinței, locația acesteia, construcția și alte aspecte suplimentare.
În general, o asigurare facultativă costă 150 și 500 de lei, însă pot exista și prețuri mai mari. De exemplu, un apartament din București, evaluat la 80.000 de euro, necesită o poliță de asigurare care ajunge la 780 de lei, în timp ce anul trecut, prețul ei era de 400 de lei, potrivit playtech.ro.Citește și: Andreea Bănică, țintuită la pat cu gripa A. Cum se simte acum?
În ce situații ne putem aștepta la costuri mai mari în ceea ce privește asigurarea facultativă?
Românii se pot aștepta la costuri mai mari în ceea ce privește asigurarea dacă locuința lor se află într-o zonă cu risc ridicat de cutremur sau inundații. De asemenea, prețurile pot să crească și în cazul caselor noi, cu o valoare mare, dar și în funcție de materialele folosite și structura acestora.
Prețurile mai mari la asigurări apar și din cauza inflației din ultimii ani, care a dus la majorarea costurilor pentru reconstrucția sau repararea caselor. În plus, creșterea taxelor și a impozitelor a afectat considerabil bugetele proprietarilor. Cu toate acestea, asigurarea locuinței rămâne o investiție esențială pentru a proteja un bun major, astfel că aceștia ar trebui să o considerere o prioritate.