Close sidebar
Stiri

Cât costă să faci școala de șoferi în 2023?

Școala de șoferi 2023 [Sursa foto: Pexels.com]

Prețurile pentru școala de șoferi au crescut față de anii trecuți. Câţi bani trebuie să scoată din buzunar cei care vor să obțină permisul auto categoria B în 2023?


In articol:

Majoritatea persoanelor care își doresc să obțină dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, se întreabă cât trebuie să scoată din buzunar pentru a obține permisul de conducere.

Prețurile diferă în funcție de școlile auto avizate disponibile pe piață, de modelul maşinii, dar și de tipul cutiei de viteze, automată sau manuală. În general, prețurile nu scad sub 1.700 de lei și nu depășesc 2.300-2.500, incluzând prețul cursului de legislatie rutiera și prețul cursului auto practic. 

Cât costă să faci școala de șoferi în 2023?
Școala de șoferi 2023[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: VIDEO- Aproape de tragedie: un șofer a scăpat ca prin minune în urma unui accident în care s-a rostogolit de 10 ori cu mașina

Cât costă să faci școala de șoferi categoria B în 2023? 

În 2023, prețurile pentru școala de șoferi sunt mai mari față de anii trecuți. Prețurile pentru o mașină care are cutie de vizteze automată pornesc de la 2.300 de lei și pot ajunge până la 2.900 de lei. Pentru cei care optează pentru o mașină cu cutie manuală, prețurile încep de la 1.800 și pot ajunge până la 2.400. În prețul școlii auto poate fi inclus și costul pentru avizul psihologic, la care se adaugă taxa de închiriere auto, care este de 250 de lei. 

În general, ședințele teoretice durează 24 de ore, care pot fi fi împărţite pe mai multe zile, în funcţie de preferinţele și disponibilitatea cursantului. În ceea ce priveşte orele practice pentru şcoala de şoferi categoria B în 2023, acestea sunt în număr de 30 de ore și, de asemenea, pot fi împărțite în funcție de disponibilitatea maşinii, a instructorului auto, dar şi a cursantului.

Întrucât sumele sunt destul de mari, unele şcoli de şoferi permit ca plata să se efectueze şi în rate.

Pentru cursanții care nu reușeșsc să deprindă abilitățile de care au nevoie în vederea obținerii permisului auto, aceștia pot opta pentru ședințe suplimentare. În general, o ședință suplimentară de condus durează aproximativ 100 de minute și costă în jur de 150 de lei.

Cât costă să faci școala de șoferi în 2023?
Școala de șoferi 2023[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Amenzi uriașe pentru cei care conduc mașini și motociclete zgomotoase noaptea, în București. Care sunt noile norme de circulație

Acte necesare pentru înscrierea la școala de soferi 

Potrivit  drpciv.ro,  persoanele care vor să se înscrie la școala de șoferi, trebuie să întocmească un dosar care va cuprinde următoarele documente:

Cât costă să faci școala de șoferi în 2023?
Școala de șoferi 2023[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Șoferii care vor conduce beți la volan și vor face accidente cu victime riscă să ajungă la închisoare

În ce constă examenul pentru permisul auto

Examenul constă într-o probă teoretică, un chestionar pe calculator cu 26 de întrebări, care durează 30 de minute. Pentru a promova examenul, cursantul are nevoie de 22 de răspunsuri corecte, iar ulterior se poate programa pentru a susțiune proba practică. 

Potrivit precizărilor  Ordinului Ministerului Administrației și Internelor nr 268/2010, examenul practic este susținut sub supravegherea unui examinator atestat de către DRPCIV și durează minim 25 de minute. Persoana care dorește să obțină permisul de conducere trebuie să execute corect manevrele indicate de examinator. Fiecare greșeală se taxează cu un anumit număr de puncte, iar în momentul în care cursantul a ajuns la 21 de puncte de penalizare, acesta a picat traseul.

Pentru persoanele care doresc să obțină permisul de conducere pentru categoria C sau CE, vârsta minimă s-a redus de la 21 la 18 de ani și de la 24 la 21 pentru categoriile D, DE. Pentru aceste categorii, candidații trebuie să mai îndeplinească și o altă condiție, respectiv obținerea unui certificat de competenţă profesională.