Close sidebar
Stiri

Cât costă taxa de moștenire în 2024?

Iată cât trebuie să plătească românii pentru taxa de moștenire în 2024 [Sursa foto: freepik]

Taxa de moștenire este unul dintre cele mai importante aspecte după ce o persoana trece în neființă. Iată cât costă aceasta în 2024.


In articol:

Succesiunea sau moștenirea reprezintă modalitatea prin care membrii familiei pot benecifia în mod legal de bucurile rămase după ce o persoană s-a stins din viață. Aceasta se poate face fie legal, fie prin intermediul unui testament. În cazul în care nu există un testament, atunci persoanele cărora ar trebui să le rămână bunurile sunt nevoite să pregătească anumite documente, dar și să plătească anumite taxe. Iată cum se face taxa de moștenire în 2024.

Citește și: Fiul regretatului actor Costel Constantin, confesiuni dureroase despre tatăl lui: "Înțelegi după ce pierzi un om"

Cât trebuie să plătească românii pentru taxa de moștenire în 2024?

Românii trebuie să plătească anumite taxe pentru a intra în posesia unor bunuri după ce o persoană se stinge din viață. În cazul în care procedura se face la notar, taxa presupune onorariul notariului, ce este calculat în funcție de valoarea totală a bunurilor succesorale, împărțită între toți moștenitorii.

În cazul în care este un singur moștenitor, atunci toate costurile vor fi suportate de persoana în cauză.

Cât trebuie să plătească românii pentru taxa de moștenire în 2024?
Cum se face taxa de moștenire în 2024?[Sursa foto: freepik]

Taxele de moștenire sunt stabilite în Grila Notarilor și poate să înceapă de la 500 de lei. Potrivit libertatea.ro, în cazul bunurilor care valorează 100.000 de euro, taxa este în jur de 3.112 lei. Dacă o persoană face taxa pentru un imobil pe care vrea să îl treacă în cartea funciară, atunci va trebui să plătească în jur de 700-800 de lei în plus.

Moștenirea poate fi dezbătură și în instanță, iar aici valoarea taxei diferă în funcție de durata procesului, numărul persoanelor implicate și alte proceduri juridice necesare. Atât pentru taxa dezbătută la notar, cât și pentru taxa dezbătută în instanță se poate percepe un impozit de 1%. Moștenitorii pot scăpa de acest impozit dacă procesul se încheie în doi ani.

Citește și: Misiune contracronometru pe râul Dâmbovița! O femeie de 40 de ani, salvată de la înec în ultimul moment

Actele necesare pentru succesiune 

Autoritățile au actualizat anul acesta lista cu documentele pe care moștenitorii trebuie să le prezintă pentru a dezbate succesiunea. Iată care sunt acestea: 

Actele necesare pentru taxa de moștenire
De ce acte ai nevoie pentru moștenire? [Sursa foto: freepik]

Potrivit Codului Civil, rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine: 

Dacă în urma dezmoştenirii rudele persoanei decedate din clasa cea mai apropiată nu pot culege întreaga moştenire, atunci partea rămasă se atribuie rudelor din clasa subsecventă care îndeplinesc condiţiile pentru a moşteni. Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel. Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, dacă legea nu prevede altfel.