Crăciunul deja a invadat magazinele. Cu o lună înainte de sărbători, rafturile sunt deja pline de beteală, ghirlande luminoase, globuri şi chiar brazi gata împodobiţi. Este o strategie pentru a creşte vânzările, spun specialiştii în marketing, însă psihologii îi liniştesc pe cei care abia aşteaptă Crăciunul: spiritul sărbătorilor ne face numai bine.
Iar pentru cei mai nerăbdători, în mediul online a început deja numărătoarea inversă până la ziua de Crăciun. Anul acesta preţurile de vânzare pentru pomii/brazii de Crăciun destinaţi sărbătorilor de iarnă variază în funcţie de înălţime şi categoria din care fac parte.
Citeste si: Cele mai frumoase filme de Crăciun 2021
Pentru un brad din specia molid sau alte răşinoase cu o înălţime de 0,7 – 1,3 metri, preţul este de 15 lei/bucată, pentru pomii cu o înălţime între 1,31 şi 2 metri – 20 de lei/bucata, iar cei între 2,01- 3 metri vor costa 25 de lei/bucata. În schimb, pentru specia brad preţurile vor fi ceva mai ridicate, respectiv 25 de lei pentru pomii de Crăciun cu o înălţime de 0,7- 1,3 meri, 30 de lei pentru cei cu o înălţime de 1,31 – 2 metri şi de 35 de lei, pentru brazii cu o înălţime între 2,01 şi 3 metri.
Citeste si: Câte zile libere vom avea de Crăciun şi Revelion? Calendar
Dacă vrei să comandați din mediul online, de la cele mai recunoscute magazine, brazi, la o simplă căutare veți vedea că pornesc de la prețul 150 de lei, 250 de lei pentru cei pitici și cresc prețurile până la 3.000 de lei sau chiar 4.000 de lei pentru brazii foarte înalți.
Anul trecut, pentru exemplare cu înălţimi mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale, iar preţul se aprobă de fiecare direcţie silvică în parte, pornind de la tariful minim de 25 lei/metru. Valorificarea acestora se face de către direcţiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine. Preţurile menţionate nu includ TVA, precizează Romsvila.
Când vine vorba de brazii artificiali, în mediul online printr-o simplă căutare prețurile încep de la 70 de lei și se duc către 120, 250, 690, 720 lei, chiar și până la 2.000 de lei și peste dacă vorbi de brazi artificiali deja împodibiți.
Aceștia sunt cei mai căutați, mai ales că pot fi folosiți an de an și nu lasă mizerie, în schimb, un brad natural se usucă pe măsură ce timpul trece și este cumpărat doar pentru anul respectiv. Desigur, cei care aleg să-și cumpere brazi artificiali nu vor mai simți mirosul unic de brad verde în care să-și inunde simțurile.
Dar și pentru aceste situații, comercianții au găsit o soluție! Există anumite spray-uri cu aromă de brad verde, lumânări sau bețișoare parfumate care imită naturalul.