Cei care vor să divorțeze în 2024 o pot face pe cale amiabilă, la notar sau la ofițerul stării civile, însă sunt și cazuri care din diferite motive ajung să se separe în tribunal. Prețurile pentru desfacerea unei căsătorii diferă în funcție de modalitatea aleasă, dar și dacă la mijloc se află un copil. Iată cât trebuie să plătească cei care trec printr-un divorț anul acesta.
Citește și: Jennifer Lopez și Ben Affleck, surprinși în timp ce se certau în mijlocul străzii. Ce i-a reproșat actorul
Costul unui divorț pe cale amiabilă, la notar, diferă în funcție de biroul notarial ales, însă, în general, acesta este în jur de 700 de lei. În această sumă intră onorariul pentru notar, tariful de înregistrare a cererii și copiile legalizate ale certificatelor de naștere ale soților, dar și ale certificatului de căsătorie.
În ceea ce privește divorțul la tribunal, costul acestuia se stabilește în funcție de taxa de timbru, potrivit libertatea.ro. Astfel, acesta poate fi de 200 de lei, atunci când căsnicia se desface cu acordul ambilor soți.
Citește și: "Într-un final ne-am dat seama că noi doar ne-am îndepărtat". Nicoleta Nucă şi Alex Ursache s-au despărţit
Divorțul pe cale administrativă are loc atunci când cei doi soți sunt de acord să se separe și nu au copii minori sau nu au adoptat copii minori. Aceștia trebuie să semneze o cerere în fața ofițerului de stare civilă. Pe lângă cerere, soții trebuie să depună și certificatele de naștere și căsătorie, în original și în copie, precum și actele de identitate, în original și în copie. De asemenea, cei doi soți trebuie să dea și o declarație în fața ofițerului stării civile, în cazul în care ultima locuință comună nu este aceeași cu cea din actele de identitate. După înregistrarea cererii, cei doi au la dispoziție 30 de zile să se răzgândească.
În cazul divorțului la notar, cei doi soți trebuie să fie de acord în privința termenilor separării. Aceștia vor prezenta următoarele documente: actele de identitate, certificatele de naştere, certificatul de căsătorie (în original); certificatul de naştere al copilului minor rezultat din căsătorie, unde este cazul.
Cei care ajung să divorțeze la tribunal, au nevoie de următoarele documente: cererea de divorț, semnată fie de ambii soți (în cazul divorțului amiabil), fie doar de reclamant (în cazul divorțului din culpă); actele de identitate (în original sau copie legalizată); certificatele de naştere (în original sau copie legalizată); certificatul de căsătorie (în original); certificatul de naştere al copilului minor rezultat din căsătorie (în original sau copie legalizată); dovada veniturilor; acte doveditoare asupra contribuirii la bunurile comune; dovada plății taxei judiciare de timbru.