Vești proaste pentru șoferii români! Aceștia vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă de poluare, a cărei valoare va crește considerabil în funcție de cât de mult afectează fiecare vehicul mediul înconjurător. Autoritățile sunt nevoite să implementeze această măsură, deoarece face parte din cererea de plată numărul 4 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care ar trebui să fie depusă în luna iunie. Fără aceasta, nu va putea fi introdusă reforma fiscală, iar țara noastră va pierde sume importante de bani. Iată de când ar trebui să intre în vigoare noua taxă auto.
Cererea de plată numărul 4 din PNRR include mai multe măsuri stricte pe care trebuie să le adopte autoritățile, astfel încât să poartă fi implementată reforma fiscală, iar țara noastră să nu piardă noua trașă de bani europeni, care se ridică la 2,3 miliarde de euro.
Taxele vor fi stabilite în urma unor discuții publice și vor fi mai mari în cazul conducătorilor auto cu mașini vechi. Ministrul Marcel Boloș a explicat că șoferii care au mașini de la începutul anilor 2000 ar putea plăti o taxă anuală de până la 2.000
În acest moment, mai bine de jumătate din cele 10 milioane de mașini înmatriculate în România sunt mai vechi de 15 ani, astfel că șoferii se pot aștepta la taxe anuale substanțiale. Deocamdată, Guvernul doar lucrează la această măsură, însă ar putea fi introdusă începând cu 1 ianuarie 2026, conform jalonului din PNRR.
Din cererea de plată numărul 4 făcea parte și legea salarizării, însă din cauza impactului financiar semnificativ pe care ar fi putut să îl aibă, autoritățile au decis să o amâne pentru anul viitor, când se va depune ultima cerere de plată. Tot de anul viitor, mai mulți copiii din medii defavorizate vor primi carduri educaționale, cu ajutorul cărora vor putea cumpăra rechizite și haine necesare frecventării școlii și grădiniței.