Românii vor avea parte de cea mai scumpă masă de Paște din ultimii ani, după ce prețul unui kilogram de carne de miel a crescut uluitor. Chiar dacă este vorba de un preparat tradițional, nelipsit de pe masa de Paște, românii trebui să se gândească bine înainte de a merge la cumpărături.
Citește și: Cea mai bună dobândă la depozite în lei pentru 2023: Lista băncilor cu cele mai avantajoase oferte
Potrivit Preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad, Nicolae Cioranu, prețul unui kilogram de carne de miel în perioada sărbătorilor pascale va fi între 45-50 de lei. În cazul în care românii vor plăti mai puțin, acesta spune că este strict decizia fermierului.
„Deja cumpărători de carne de miel spun că se duc să ia un miel, dar nu îl mai iau din supermarket, nu mai mă duc să îl iau din piaţă, mă duc să îl iau direct din fermă.
Fermierii din Bulgaria au exprimat nemulțumiri în ceea ce privește piața mieilor în 2023, deoarece carne nu poate ajunge anul acesta în piețele externe. Chiar dacă aceștia reclamă lipsa susținerii în sectorul creșterii animalelor, carnea de miel este mult mai ieftină decât în România. Astfel, în ultima vreme, consumatorii bulgari au începu să își cumpere carnea de miel direct de la fermieri, pentru a le susține cativitatea.
„Consumatorii se întreabă de ce, la un preț de 12 leva (30,24 lei) în viu, prețul în magazine al unui kilogram de miel ajunge la 28-30 leva (70,5-75 lei). Răspunsul este clar: după sacrificarea și îndepărtarea lânii, a pielii și a subproduselor, carnea rămasă pentru comercializare reprezintă numai jumătate din greutatea pe care a avut-o animalul în viu”, precizează Vasil Nikolov, membru în consiliul conducător al Uniunii Crescătorilor Bulgari de Vite.