- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Anul 2024 este perioadă captivantă pentru pasionații de astronomie, deoarece aceștia sunt martorii mai multor evenimente spectaculoase. Eclipsa de soare de pe 8 aprilie este momentul central al anului viitor, însă vor avea loc și alte eclipse de lună și de soare, care vor stârni interesul oamenilor din toate colțurile lumii. Iată câte eclipse de soare aveam în 2024, dar și care sunt celelalte evenimente astronomice pe care le putem urmări cu sufletul la gură.
Citește și: Fazele lunii decembrie 2023: Când este Lună Plină și Lună Nouă?
Câte eclipse de soare vor avea loc în anul 2024?
În anul 2024 vor avea loc două eclipse de soare și trei eclipse de lună. Prima eclipsă de soare este și cea mai importantă și spectaculoasă, deoarece va fi o eclipsă totală, ce va putea fi urmărită din mai multe colțuri ale lumii.
Eclipsa de soare de pe 8 aprilie 2024 este un fenomen cosmic cu adevărat deosebit și, totodată, cel mai important moment al anului din punct de vedere astronomic. Eclipsa totală de soare va traversa America de Nord, putând fi observată foarte bine din Mexic, Statele Unite și Canada și va ajunge în America de Sud, oferind un spectacol inedit pasionaților de astronomie, de la primele momente de totalitate și până la ultimele momente de parțialitate.
Fenomenul va începe de la coasta Pacificului din Mexic, în jurul orei 11:00 a.m., și se va încheia pe coasta Atlantică din Newfoundland.Pe lângă întunecarea cerului, eclipsele totale de soare aduc cu sine și alte fenomene astronomice deosebite. Unul dintre acestea este cunoscut drept "perlele lui Baily" și reprezintă picături strălucitoare de lumină, ce vor fi create de razele solare care strălucesc în jurul Lunii. Mai mult chiar, cromosfera soarelui, o parte a atmosferei sale, va străluci sub forma unui cerc subțire de lumină roz în jurul lunii în timpul totalității eclipsei.
Pe măsură ce Luna se va apropia de Soare, vor fi vizibile și alte fenomene spectaculoase, cum ar fi inelul cu diamant și reapariția treptată a soarelui pe partea opusă a Lunii.
Citește și: Lună Plină noiembrie 2023: Cum sunt zodiile influențate? Vin vești bune
Ce se întâmplă în timpul unei eclipse totale de soare?
Eclipsa totală de soare se formează atunci când Luna se poziționează între Pământ și Soare, blocând lumina acestuia.
Pe lângă eclipsa totală, mai există și eclipsele parțiale și inelare. Eclipsa inelară are loc atunci când Luna nu va acoperi în întregime discul solar, ci va lăsa în jur un inel de lumină, iar cea parțială are loc când Luna acoperă doar o parte din suprafața Soarelui.
Persoanele care vor să urmărească eclipsele nu trebuie să se uite direct la soare, specialiștii recomandând folosirea unor filtre speciale. În comerț există ochelari speciali pentru așa ceva, însă în lipsa lor pot fi folosiți ochelari pentru sudură, dar în niciun caz ochelari de soare.
Citește și: Horoscop decembrie 2023: Zodiile cu mare noroc în ultima lună a anului
Ce alte evenimente astronomice vor avea loc în 2024?
Anul 2024 va aduce numeroase surprize din punct de vedere astronomic, astfel că oamenii din întreaga lume vor fi martorii unor fenome cu adevărat spectaculoase. Vor avea loc trei eclipse de lună, dar și două eclipse de soare, dintre care una va fi totală. Iată care sunt acestea:
- Eclipsa de Lună prin penumbră, pe data de 25 martie 2024, vizibilă din America, Europa, Africa;
- Eclipsa totală de Soare, pe data de 8 aprilie 2024, care va fi vizibilă din Vestul Europei, America de Nord, America de Sud;
- Eclipsa parțială de Lună, pe data de 18 septembrie 2024, vizibilă din America, Europa, Africa, dar și din România;
- Eclipsa inelară de Soare, pe data de 2 octombrie 2024, vizibilă din Pacific, Atlantic, Antarctica, America de Sud, sudul Americii de Nord;
- Eclipsă Lunară Cvasi-totală, pe data de 17 octombrie 2024.
Ultima eclipsă totală de soare vizibilă de pe teritoriul României a avut loc pe 11 august 1999, iar următoarea va avea loc în anul 2081. Până atunci, românii vor putea urmări mai multe eclipse parțiale, prima dintre ele fiind pe 2 august 2027, iar următoarea pe 1 iunie 2030.