Ziua de vineri 13 este subiectul a numeroase superstiții, iar oamenii din diverse culturi se tem de ea, așteptându-se să li se întâmple diverse lucruri nefaste. Această dată este considerată cea mai ghinionistă, iar reputația sa provine dintr-un amestec de legende antice, credințe religioase și evenimente istorice.
Asocierea zilei de vineri 13 cu ghinionul are rădăcini în istorie și religie.
Cu toate acestea, nu toate culturile privesc ziua de vineri 13 în mod negativ. În unele părți ale lumii, cum ar fi Spania și câteva țări din America Latină, această dată este considerată norocoasă sau este sărbătorită drept o zi în care poate fi atras norocul. Așadar, modul în care fiecare individ percepe ziua de vineri 13 poate depinde în mare măsură de convingerile sale personale și culturale. Pentru unii, este doar o altă zi, în timp ce pentru alții, poate fi o dată la care se iau măsuri de precauție suplimentare și se evită activitățile importante.
În România, multe persoane țin cont de superstițiile legate de ziua de vineri 13. Ele nu se mută niciodată în casă nouă la această dată, deoarece cred că vor avea ghinion. De asemenea, oamenii nu se căsătoresc, nu își sărbătoresc ziua de naștere, nu poartă negru și nu se tund când este vineri 13. În unele zone se spune că un copil născut pe data de 13 trebuie să poarte asupra lui un picior de iepure, ucis la miezul nopții. În plus, când data de 13 pică vinerea, nu este bine să stea la masă 13 persoane.
Teama persoanelor superstițioase a fost alimentată de modul în care ziua de vineri 13 a fost prezentată în filme și în literatură de-a lungul anilor. Celebrul serial ”Vineri 13”, despre o serie de crime, este unul dintre motivele pentru care această dată continuă să înspăimânte tot mai mulți oameni.
Vineri 13 apare cel puțin o dată pe an și, ocazional, de până la trei ori într-un singur an. Frecvența acestei zile se datorează modului în care este structurat calendarul gregorian, cel mai utilizat calendar din lume. În medie, există o zi de vineri 13 la fiecare 212,35 zile. Prin urmare, unii ani pot avea până la trei astfel de zile, în funcție de cum cad zilele săptămânii și lunile.