Luna iulie a adus temperaturi de foc în toată țara, iar meteorologii au emis numeroase avertizări cod portocaliu și cod roșu de caniculă. Românii fac tot posibilul să se protejeze de efectele negative ale valului de căldură asupra organismului, astfel că petrec mai mult timp acasă și au grijă să aibă un stil de viață sănătos. Hidratarea este un aspect esențial în zilele călduroase de vară, iar specialiștii recomandă consumul lichidelor înainte să apară senzația de sete, dar și o alimentație bogată în fructe și legume. Iată câți litri de apă este bine să bei atunci când este caniculă, dar și care sunt băuturile de care trebuie să te ferești.
Citește și: Legea pentru protejarea animalelor în timpul caniculei. Ce amenzi usturoase riscă cei care nu o respectă
Hidratarea optimă este esențială pe timpul verii când valorile termice sunt ridicate și oamenii transpiră mai mult. Aceasta contribuie la reglarea temperaturii corpului, prevenind supraîncălzirea, și ajută organele să funcționeze în mod corect. Deshidratarea severă poate duce la complicații medicale serioase, precum și la epuizare termică.
Specialiștii recomandă consumul a 2-4 litri de apă pe zi. Cantitatea de apă necesară pentru o bună hidratare diferă în funcție de vârstă, sex, nivelul de activitate fizică, timpul petrecut afară și starea generală de sănătate. Este bine ca în perioadele caniculare să consumăm apă înainte să apară senzația de sete. Mai exact, se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Atunci când este caniculă este bine să fie evitate alcoolul, inclusiv berea sau vinul, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, deshidratarea și starea de rău poate să apară și de la consumul de băuturi cu un conţinut ridicat de cofeina, cum ar fi cafea, ceai, cola, sau de la băuturi cu un conținut ridicat de zahăr.
În ceea ce privește alimentația, românii ar trebui să consume mese ușoare, bogate în fructe și legume, și să evite alimentele cu multe grăsimi, care pot genera un disconfort suplimentar.
Direcția de Sănătate Publică București a transmis o serie de măsuri preventive pe durata valului de căldură extremă, ce poate avea efecte negative asupra sănătății: