În fiecare an, românii sărbătoresc pe data de 25 decembrie Crăciunul sau Nașterea Domnului, o sărbătoare extrem de importantă din calendarul ortodox, care reușește să strângă toată familia în jurul mesei festive.
Citește și: Ce semnificație are mersul cu Steaua? Este unul dintre cele mai frumoase colinde românești
Crăciunul este una dintre cele mai așteptate sărbători în fiecare an, deoarece familia se adună în jurul bradului, ascultă colinde și se bucură de cadourile de la Moș Crăciun. Această sărbătoare nu ar fi la fel fără masa festivă, la care sunt servite preparate tradiționale românești. În tradiția populară se spune că masa de Crăciun trebuie să fie cât mai bogată, astfel încât și mesele din anul următor să fie la fel de îmbelșugate.
Preparatele tradiționale din carne de porc, cum ar fi sarmalele, friptura, piftia, cârnații, slănina afumată și toba, sunt cele mai apreciate la masa de sărbători și se spune că acestea aduc noroc familiei, mai ales dacă porcul a fost sacrificat de Ignat, pe data de 20 decembrie. De asemenea, la prima masă a zilei de 25 decembrie este bine să se consume pește, pentru a fi sprinten în anul următor.
Gospodinele nu trebuie să uite de fructe și aperitive pentru masa festivă. Strugurii ar trebui să fie consumați atât în ziua de Crăciun, cât și în prima zi din Noul An, deoarece se spune că vor aduce bunăstare persoanelor care vor ține cont de acest obicei. Cei care vor să fie sănătoși în Noul An, se spune că ar trebui să consume un măr în ziua de Crăciun.
În prima zi de Crăciun este bine să mergi la biserică pentru a lua parte la Sfânta Liturghie, iar apoi credincioșii merg acasă, unde se pot bucura de masa festivă alături de familie, după cele 40 de zile de post. În această zi, oamenii sunt înconjurați de cei dragi și ar trebui să asculte colindele românești, prin care este vestită Nașterea lui Iisus Hristos. Din casă nu trebuie să lipsească bradul împodobit sau măcar câteva crenguțe de brad și flori roșii, cum sunt crăciunițele.
Potrivit playtech, în anumite zone ale țării, românii pun pleavă de grâu sub fața de masă, pentru a avea parte de belșug în Noul An. De asemenea, la colțurile mesei este bine să pui mac și usturoi pentru a ține la distanță farmecele și deochiul. În plus, pentru a scăpa de ura dușmanilor, tradiția populară spune că este bine să așezi busuioc și ramuri de vâsc la geamurile casei.
Românii din anumite zone ale țării cred că primul musafir care trece pragul casei trebuie să fie un bărbat brunet, deoarece această superstiție ar aduce noroc familiei. Dacă primul bărbat care va intra în casă va fi roșcat, atunci familia respectivă va avea parte de ghinion.