Uniunea Europeană pregătește noi reguli pentru șoferi. Printre cele mai importante modificări se află reducerea limitei de vârstă pentru obținerea permisului de conducere, cu măsuri specifice pentru anumiți șoferi, dar și cantitatea de alcool permisă la volan.
Citește și: Cât costă să îți faci IPT-ul la mașină în 2024?
Comisia pentru transporturi a aprobat un nou set de norme în ceea ce privește condusul, care ar putea produce o schimbare semnificativă în politica de siguranță rutieră a Uniunii Europene. Potrivit noilor norme, tinerii ar putea să obțină permisul de conducere la vârsta de 17 ani, cu condiția ca aceștia să fie însoțiți de un alt conducător auto mai experimentat. Această măsură ar fi fost stabilită pentru a-i încuraja pe tinerii șoferi să acumuleze experiență în condiții de siguranță.
Limita de vârsta este posibil să scadă drastic și în cazul șoferilor care vor să obțină permisul de conducere pentru camioane și vehicule pentru transportul pasagerilor. În prezent, limita de vârstă este de 21 de ani, însă aceasta ar putea fi coborâtă la 18 ani, pe fondul unui deficit de șoferi profesioniști în UE. Tinerii șoferi ar putea conduce camionete cu până la 16 pasageri numai dacă vor obține un certificat de competență profesională, în caz contrar, vârsta de obținere a permisului rămâne 21 de ani.
În plus, șoferii neexperimentați sunt nevoiți să parcurgă o perioadă de probă de cel puțin doi ani. Potrivit playtech.ro, în această perioadă, șoferii vor fi supuși unor noi restricții, cum ar fi o limită de alcool de 0,2 grame/ litru în sânge și sancțiuni mai aspre pentru încălcarea regulilor de trafic. În Europa, normele cu privire la consumul de alcool variază în funcție de zonă, astfel că în Europa de Vest cel mai des întâlnit standard este de 0.5 ‰, iar în Europa de Est cifra variază între 0,0‰ și 0,3‰.
De asemenea, Uniunea Europeană va permite extinderea valabilității permisului de conducere la 15 ani, însă pentru persoanele de peste 70 de ani, controalele medicale trebuie făcute la fiecare 5 ani.
Citește și: Impozitul auto pentru 2024: Ce sume trebuie să plătească șoferii
În România, consumul de alcool la volan este strict interzis, astfel că șoferii riscă sancțiuni grave în cazul în care sunt depistați conducând sub influența acestuia. În funcție de gradul de îmbibație alcoolică, există mai multe măsuri care pot fi luate pentru șoferii din țara noastră. Condusul cu o îmbibație alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie contravenție, în timp ce condusul cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infracțiune, iar șoferul se poate alege cu dosar penal.
Așadar, cei care se urcă la volan cu o îmbibație alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge vor primi o amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, însemnând între 9-20 punte-amendă, și le va fi suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile. Începând din acest an, punctul de amendă va fi calculat la nivelul de 5% din salariul minim pe economie, astfel că acesta nu mai este 145 de lei, ca în cazul anului 2023, ci 165 de lei. Așadar, amenda pentru conducerea sub influența alcoolului va fi cuprinsă între 1.485 – 3.300 de lei. În cazul unui accident rutier, suspendarea permisului se aplică pe o perioadă de 120 de zile. Cei care se urcă la volan cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge vor fi pedepșiți cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.