• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Ce este bine să faci de Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului pentru a avea noroc

Ce este bine să faci de Sfânta Maria Mare?
Ce să faci ca să atragi norocul în viața ta de Sfânta Maria Mare?  [Sursa foto: PixaBay]
Pe data de 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, românii au grijă să respecte anumite tradiții pentru a avea noroc și bunăstare.

Pe 15 august este sărbătoare mare în Calendarul Ortodox! Românii de pretutindeni prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, o zi cu o semnificație aparte pentru sufletele lor. Fecioara Maria este simbolul bunătății, al smereniei și al dragostei, astfel că în toată țara au loc slujbe speciale, iar credincioșii merg în pelerinaje. Românii au grijă și să respecte anumite tradiții pentru a avea noroc și bunăstare în lunile ce urmează. Iată ce este bine să facă aceștia.

Citește și: Mesaje și urări de Sfânta Maria 2024

Ce este bine să faci de Sfânta Maria Mare?

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este considerată una dintre cele mai importante sărbători din Calendarul Ortodox, fiind precedată de o perioadă de post și rugăciune. Credincioșii din toată țara se pregătesc să întâmpine cu sufletul curat această zi sfântă. Ei au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a fi feriți de rele, precum și pentru a avea parte de noroc în lunile ce urmează.

Fecioara Maria este considerată icoana dragostei fără de sfârșit, deoarece se roagă fără încetare pentru sufletele noastre. Se spune că ea a mai trăit 11 ani după Înălțarea Domnului, iar apoi a fost ridicată la ceruri.

Tradiții de Sfânta Maria Mare
Românii respectă anumite tradiții de Adormirea Maicii Domnului pentru a avea noroc tot anul [Sursa foto: PixaBay]

Se spune că Fecioara Maria îi va ajuta pe cei care se roagă în această zi și merg la biserică să scape de necazuri și boli. De asemenea, este bine să lăsăm ușa casei deschisă pe parcursul zilei de 15 august, deoarece se crede că Maica Domnului poate intra oricând în casele credincioșilor pentru a le împărți harul său divin.

Membrii familiei trebuie să fie uniți și să nu se certe între ei în această zi pentru ca Fecioara Maria să nu se întristeze.

Femeile care urmează să aducă pe lume un copil este bine să se roage și să meargă la biserică, iar Fecioara Maria le va ajuta să aibă o sarcină ușoară și un copil sănătos. Fetele nemăritate este bine să culeagă flori, pe care le vor duce la biserică în timpul slujbei pentru ca familia lor să fie ocrotită de rele.

Acestea își vor visa ursitul dacă pun sub pernă o frunză proaspătă de busuioc sau dacă spală icoana Maicii Domnului cu apă de busuioc.

Ziua de 15 august se spune că este ultima în care pot fi culese plantele de leac. De Sfânta Maria Mare, se organizează mese festive sau se dă de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. În plus, femeile merg la cimitir și tămâiază mormintele.

Credincioșii țin această sărbătoare pentru sănătate, pentru căsătorie, naștere ușoară, dar și pentru vindecarea bolilor.

Citește și: VIDEO: Maşină spulberată de un tir pe DN 65. Traficul rutier, reluat după câteva ore

Ce este strict interzis să faci de Adormirea Maicii Domnului?

De Adormirea Maicii Domnului, românii nu au voie să muncească. Această zi sfântă este pentru rugăciune, mers la biserică și pentru a petrece timp cu cei dragi, astfel că nu este bine să lucrăm. Gospodarii care muncesc pe câmp vor avea recoltele blestemate și fără rod dacă nu țin cont de această mare sărbătoare. Cei care trebuie să plece într-o călătorie trebuie să știe că nu este bine să fie singuri sau să se întoarcă din drum. O veche superstiție spune că nu este bine ca fetele să își tundă părul și să îl arunce la gunoi. Românii nu au voie să se scalde în apele curgătoare. De asemenea, cu două zile înainte de sărbătoare nu se aprinde focul în sobă, deoarece se spune că acest gest atrage ghinion și necazuri.

Citește și: VIDEO. Tom Cruise, despre prezenţa sa la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024: "Sunt foarte încântat şi fericit"

Pe 15 august, românii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului
Sfânta Maria Mare se sărbătorește pe 15 august 2024 [Sursa foto: PixaBay]

Rugăciunea care se citește de Sfânta Maria Mare pentru îndeplinirea dorințelor

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința). Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale". Se spune rugăciunea „Tatăl Nostru”, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos. Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!".