- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Toamna astronomică începe la final de septembrie, odată cu echinocțiul de toamnă. Acest eveniment marchează momentul în care ziua este egală cu noaptea, dar și trecerea de la anotimpul cald, la cel rece. Ulterior, după această dată, durata zilei va fi într-o continuă scădere, iar românii vor beneficia de mai puține ore cu lumină naturală. Echinocțiul de toamnă este considerat un simbol al abundenței, deoarece are loc în perioada în care se strâng recoltele. Iată cum ne poate afecta acesta pe termen lung.
Când a avut loc echinocțiul de toamnă în 2024?
Echinocțiul de toamnă a avut loc pe 22 septembrie 2024, la ora 15:44, când longitudinea astronomică a Soarelui a atins valoarea de 180°. Potrivit astro-urseanu, punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată,
Din punct de vedere istoric, echinocțiul de toamnă este simbolul abundenței, deoarece are loc în perioada în care se adună recoltele. El marchaeză și începutul oficial al toamnei, anotimp caracterizat de schimbarea culorilor naturii și căderea frunzelor copacilor. Cuvântul „echinocțiu” are ca etimologie cuvintele latine: „aequus”, care înseamnă «egal», și «nox», care înseamnă «noapte» și indică faptul că, în această zi, soarele strălucește direct deasupra ecuatorului, ceea ce face ca ziua și noaptea să aibă aceeași durată.
Echinocțiul de toamnă este un moment bun pentru a ne exprima recunoștința față de proiectele realizate de-a lungul anului, precum și pentru a analiza ceea ce am făcut bine și ceea ce trebuie să fie îmbunătățit în viața noastră.Citește și: Unde va fi înmormântat actorul Liviu Crăciun din „Liceeni”
Ce semnificație are echinocțiul de toamnă?
Pe măsură ce Pământul se îndepărtează de Soare, noaptea devine mai rece și mai lungă, astfel încât ne dăm seama că vara s-a încheiat și începe toamna.
În unele zone, pe data de 22 septembrie se organizează diferite ritualuri de mulțumire, deoarece echinocțiul de toamnă aduce recunoștință și prosperitate. Acest anotimp este legat de organizare și eliminarea din viața noastră a lucrurilor care nu ne aduc niciun beneficiu. Astfel, se face loc unor noi proiecte și oportunități. Pe măsură ce renunțăm la ideile vechi, atragem în viața noastră experiențe noi, care ne ajută să avansăm pe toate planurile.
Echinocțiul de toamnă este momentul din an în care activăm un nou ciclu de creștere. Pe măsură ce ne odihnim mai mult și avem parte de liniște, permitem unei viziuni mai largi să apară. În plus, pe măsură ce zilele se scurtează și nopțile se lungesc, coborâm în întunericul nopții și ne confruntăm cu propriul întuneric interior pentru a ne pregăti pentru nașterea luminii interioare, care este sărbătorită la solstițiul de iarnă.