- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Ce înseamna operațiunea "Menai Bridge" și ce presupune planul pentru funeraliile regelui Charles al III-lea
Funeraliile monarhului reprezintă un eveniment semnificativ pentru poporul britanic, ce au nevoie de un plan bine pus la punct, chiar din timpul vieții acestuia. În prezent, regele Charles al III-lea se află în fruntea statului, după ce mama acestuia, regretata regină Elisabeta a II-a s-a stins din viață după o domnie de 70 de ani. Pe măsură ce cancerul său avansează, planurile pentru înmormântarea monarhului, cunoscute drept operațiunea "Menai Bridge", sunt prioritizate la Palatul Buckingham.
Ce înseamna operațiunea "Menai Bridge"?
Operațiunea ”Menai Bridge” se referă la planul pregătit pentru funeraliile regelui Charles al III-lea. În Marea Britanie, înmormântarea monarhului este un eveniment extrem de important, astfel că acesta este pregătit din timp și are și un nume specific.
Această pregătire ajuta ca toate lucrurile să fie bine puse la punct imediat ce monarhul se va stinge din viață. Charles a devenit rege pe 8 septembrie 2022, în ziua în care a murit regina Elisabeta a II-a, iar pe 6 mai 2023 a avut loc ceremonia de încoronare.
Ofițerul de protecție regală, Simon Morgan, a anunțat că regătirile pentru decesul regelui au început la scurt timp după moartea reginei.În cazul în care regele Charles se va stinge din viață, secretarul privat al acestuia ar informa prima dată ministru și Biroul Consiliului Privat al Regelui. De îndată ce operațiunea ”Menai Bridge” este în derulare, prințul William va deveni rege, iar prințesa Kate va deveni regină. Noul rege se va adresa apoi națiunii, așa cum a făcut regele Charles a doua zi după moartea mamei sale.
Potrivit thesun.co, numele planului pentru funeraliile Regelui provine de la primul pod suspendat din lume din Anglesey, Țara Galilor. Podul se întinde pe strâmtoarea Menai între insula Anglesey și continent și fusese proiectat de Thomas Telford, fiind utilizat până în 1826. Regele are o legătură cu podul și țara în general, deoarece a fost numit Prinț de Wales și a fost implicat în mai multe evenimente importante din Țara Galilor.
Numele planurilor pentru funeraliile membrilor Familiei Regale au fost gândite inițial pentru a împiedica apariția unor știri tragice în presă. Această procedură a apărut pe vremea când Palatul Buckingham avea operatori care puteau asculta apelurile. Numele de cod i-a împiedicat să afle despre tragedii înainte ca știrea să fie făcută publică oficial. Planurile pentru funeraliile Reginei Mame, cât și pentru Prințesa Diana s-au numit Operațiunea Tay Bridge.
Numele planului pentru moartea Prințului Philip a fost Operațiunea Forth Bridge. Ducele de Edinburgh a murit la vârsta de 99 de ani în 2021, înmormântarea sa având loc la Capela Sf. George din Windsor, iar sicriul său fiind plasat în Seiful Regal. Regreta Regina a anunțat moartea soțului ei într-o declarație de la Palatul Buckingham. „Cu profundă durere, Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală Prințul Filip, Duce de Edinburgh. Alteța Sa Regală a murit liniștit în această dimineață la Castelul Windsor. Vor fi făcute anunţuri suplimentare în timp util. Familia regală se alătură oamenilor din întreaga lume pentru a plânge pierderea lui".
Citește și: Prințul William și prințesa Kate, marii absenți de la slujba de Paşte la Capela St. George
Ce se va întâmpla cu Camilla Parker dacă regele Charles va muri?
După ce Palatul Buckingham a confirmat că regele Charles al III-lea are cancer, internauții au început să se întrebe ce s-ar întâmpla dacă monarhul ar muri și mai ales, dacă soția acestuia, Camilla Parker este cea care va deveni regină. Deși este soția regelui, Camilla nu poate deveni regină, deoarece numai membrii familiei regale care sunt născuți în linia directă de succesiune la tron pot deveni monarhi. Iată linia de succesiune completă:
- Printul William, duce de Cambridge
- Printul George de Cambridge
- Printesa Charlotte de Cambridge
- Printul Louis de Cambridge
- Printul Harry, duce de Sussex
- Archie Mountbatten-Windsor
Așadar, în cazul în care Regele Charles se va stinge din viață, tronul regal va fi preluat de Prințul William, care va fi urmat de fiul său cel mare, Prințul George.