Principalele obiective privind salarizarea în sectorul public privesc următoarele:
Modernizarea salarizării în sectorul public urmăreşte eliminarea inechităţilor şi instituirea unui sistem de stimulare a performanţei.
- Eliminarea discrepanţelor salariale din sistemul bugetar;- Stabilirea calendarului de implementare a Legii 153/2017, ţinând cont de condiţionalităţile de modernizare asumate prin PNRR şi negocierile cu CE, care va fi anunţat în termen de 120 de zile;- Instituirea unui sistem de stimulare a performanţei.
Dezvoltarea unui sistem de salarizare echitabil şi unitar în sectorul public
Obiectivul modernizării salarizării în sectorul public constă în demararea unei ample evaluări a criteriilor care stau la baza salarizării în sistem, ca o condiţie esenţială a îmbunătăţirii cadrului legislativ (Legea nr.153/2017). În acest sens, criterii precum complexitatea muncii trebuie evaluate, în mod obiectiv, fiind necesare corelări între muncă şi nivelul de salarizare din sistemul public.
Alocațiile ar crește de la 214 lei în prezent la 243 de lei pentru copiii cu vârste între 2 ani și 18 ani și de la 427 de lei în prezent la 486 de lei pentru copiii cu vârste de până la 2 ani sau copii cu handicap. Acesta mai prevedea și indexarea alocației cu rata medie anuală a inflației începând cu 1 ianuarie 2023.
Citeste si: Câte zile libere vom avea de Crăciun şi Revelion? Calendar
"Guvernul a stabilit joi majorarea alocației de stat pentru copii din ianuarie 2022 si indexarea acesteia cu inflația din ianuarie 2023. Astfel, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:
a) 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1. (3);
c) 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.", a declarat premierul Florin Cîțu.
Citeste si: Prima Casă 2022: Când se lansează programul
Se vor desfăşura următoarele acţiuni specifice:
(1) Realizarea unei evaluări globale a impactului legislaţiei privind salarizarea din sectorul bugetar;
(2) Valorificarea rezultatelor evaluării în scopul îmbunătăţirii serviciilor publice.
Măsuri propuse:
- Se va realiza o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ţinând cont de condiţionalităţile asumate prin PNRR şi negocierile cu CE;
- Acordarea unui spor de performanţă lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de lege;
Principalele partide parlamentare au stabilit ca salariul minim să crească la 2.550 lei, de la 2.300 lei din prezent, iar alocația pentru copii să ajungă la 243 lei, față de 214 lei cât e acum. Creșterea alocației la 243 lei trebuia să aibă loc la 1 iulie 2021, dar s-a amânat pentru 1 ianuarie 2022.
- va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei;
- pensiile vor fi indexate cu 10%;
- pentru cei care au o pensie în cuantum între 1.000 de lei şi 1.600 de lei vor primi o indemnizaţie de 1.200 de lei la începutul anului viitor doar pentru anul viitor
- cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei nu vor mai fi scutiţi de plata CASS
- se va acorda cea de a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap
- pentru copiii între o zi şi doi ani se va asigura plata a 600 de lei lunar, iar alocaţia va creşte la 243 de lei
- salariul minim va creşte la 2.550 de lei brut
"Am convenit împreună cu celelalte partide ca acest salariu minim să poată fi acordat pe 24 de luni", a declarat Nicolae Ciucă, la Palatul Parlamentului.