Biserica Ortodoxă sărbătoreşte ridicarea la cer a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul pe 20 iulie. Din totalul de 22 de milioane de români, peste 120 de mii poartă numele Sfântului Ilie, iar multe biserici îi poartă hramul.
Sfântul Ilie este considerat unul dintre cei mai importanţi proroci din Vechiul Testament şi este celebrat ca fiind un mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme se secetă. Despre Sfântul Ilie se ştie faptul că era din tribul lui Aaron şi că era preot. Încă din copilărie, respecta cu mare stricteţe toate poruncile şi se ținea în permanență în fața lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferentă, post neîncetat și rugăciune arzătoare.
Prorocind în Regatul de Nord, Sfântul Ilie a trăit în timpul domniei lui Ahab, care s-a căsătorit cu o prinţesă păgână, ce l-a ademenit şi pe el să cadă în idolatrie. Regele îi persecuta pe proroci și pe toți oamenii rămași credincioși lui Dumnezeu și se închina idolilor Baal și Astarte, însă Sfântul Ilie l-a înfruntat direct şi apoi, la cuvintele sale, o secetă groaznică s-a abătut asupra regatului.
Din porunca lui Dumnezeu, Sfântul Ilie a părăsit ţinutul lui Israel, iar în călătoria sa a ajuns la o văduvă sărmană, cu un copil, care strângea lemne pentru foc. Prorocul i-a cerut să facă pâine, iar văduva i-a respectat dorinţa, deşi nu mia avea aproape deloc provizii.
Despre moartea Sfântului Ilie se spune că este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a înălțat cu trupul la cer. Minunea a fost văzută de către ucenicul său, iar el s-a înălțat la cer pe o căruță de foc trasă de cai.