- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Ce nu a vrut Vaticanul să știe despre Papa Francisc? Ce s-a întâmplat cu adevărat în ultimele sale zile

Papa Francisc, primul pontif latino-american și primul iezuit din istoria Bisericii Catolice, a murit luni dimineață, la vârsta de 88 de ani, în urma unei complicații respiratorii severe.
Ce s-a întâmplat cu adevărat în ultimele sale zile
Suveranul Pontif, care a condus Biserica timp de 12 ani, a fost internat pe 14 februarie, la spitalul Gemelli din Roma, după o criză respiratorie ce a evoluat în pneumonie bilaterală.

Născut Jorge Mario Bergoglio, în Argentina, Papa Francisc a fost ales în 2013, în urma demisiei neașteptate a Papei Benedict al XVI-lea.

Citește și: A murit Papa Francisc! Anunțul de la Vatican care a cutremurat o lume întreagă despre Suveranul Pontif
Ce nu a vrut Vaticanul să știe despre Papa Francisc
Papa Francisc a ales deseori tăcerea în fața conflictelor. Atacat de unii cardinali, acuzat că amenință identitatea creștină a Occidentului sau chiar că este eretic, el a răspuns cu gesturi de milă și acțiuni concrete.

În loc să locuiască în Palatul Apostolic, a ales simplitatea hotelului Vaticanului. A purtat pantofi ortopedici, nu încălțările papale roșii, și a călătorit cu mașini modeste. A mângâiat capul desfigurat al unui bolnav în Piața San Pietro, a sărutat tatuajul unui supraviețuitor al Holocaustului și i-a invitat pe gunoierii din Argentina să urce pe scenă cu el la Rio de Janeiro. A susținut cu putere protejarea mediului și a criticat fără rezerve capitalismul necontrolat. În pandemie, a descris lumea ca fiind „în aceeași barcă, fragilă și dezorientată”, dar a îndemnat la solidaritate. „Să vâslim împreună, fiecare având nevoie să-l aline pe celălalt.” Pontificatul său nu a fost lipsit de greșeli. În 2018, a gestionat prost un caz grav de abuz sexual clerical în Chile, ceea ce a declanșat un nou val de indignare. Totuși, el și-a asumat eșecul și a cerut scuze. A continuat să acorde atenție victimelor, promovând o cultură a transparenței în Biserică. Papa Francisc a suferit și fizic în ultimii ani. A fost operat la colon în 2021, a trecut printr-o intervenție complicată pentru hernie în 2023 și, din 2022, a folosit des scaunul cu rotile din cauza durerilor de genunchi și a bronșitei. „Fericirile au fost programul acestui pontificat pentru că au fost programul lui Isus Hristos însuși”, spunea episcopul argentinian Marcelo Sanchez Sorondo, unul dintre apropiații Papei.
Citește și: VIDEO Mesajul transmis de Papa Francisc în Piața Sfântul Petru de la Vatican: "Vă mulțumesc mult"