Close sidebar
Stiri

Ce nu ai voie să faci azi de Sf. Constantin și Elena? Superstiții românești

Iată ce nu e bine să faci azi, de Sf. Constantin și Elena [Sursa foto: Facebook/ freepik]

Pe data de 21 mai 2024 este sărbătoare mare în Calendarul Ortodox! Iată ce nu au voie să facă românii în ziua în care sunt cinstiți Sf. Constantin și Elena.


In articol:

Azi e mare sărbătoare în Calendarul Ortodox! Românii de pretutindeni îi prăznuiesc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, iar cu această ocazie au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Această sărbătoare cu o semnificație aparte pentru creștini este notată în calendar cu cruce roșie. Ziua de 21 mai este înconjurată și de numeroase superstiții, de care credincioșii țin cont pentru a avea noroc și a feriți de rele tot anul. Iată care sunt acestea.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje și urări de La mulți ani de Constantin și Elena 2024

Ce nu e bine să faci azi de Sf. Constantin și Elena?

De Sfinții Constantin și Elena, multe persoane țin cont de superstițiile românești. În trecut, oamenii aprindeau un foc mare și stăteau în jurul lui pentru a ține departe de ei și de familia lor forțele malefice.

Se spune că fumul are rol protector și purificator, astfel că oamenii de la sate obișnuiau să treacă animalele din gospodăria deasupra acestuia. De asemenea, pentru a feri casa de necazuri și de boli, femeile dau cu tămâie și stropesc cu agheasmă prin case. 

Superstiții românești de Sf. Constantin și Elena
Românii sărbătoresc Sf. Constantin și Elena pe 21 mai 2024[Sursa foto: freepik]

În această zi de mare sărbătoare nu se dă cu sapa și nu se plivesc holdele. Potrivit superstițiilor românești, recoltele celor care nu se odihnesc azi de la muncile câmpului vor fi mâncate de păsări. De asemenea, gospodarii trebuie să țină cont de faptul că aceasta este ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul. După data de 21 mai, se spune că tot ce se seamănă se va usca. 

Pentru belșug și armonie, femeile aduc în casă trei bujori îmbobociți sau flori de lămâiță. Acestea nu au voie să spele haine, să țeasă, să coasă sau să înceapă o curățenie generală. Ziua în care sunt prăznuiți Sf.

Constantin și Elena este zi de odihnă și de rugăciune, astfel că este mare păcat să muncești. 

Citește și: Mesaje de Sf. Constantin și Elena pentru 2024: Urări frumoase cu ”La mulți ani”

Cine au fost Sfinții Împărați Constantin Și Elena?

Constantin cel Mare a devenit suveran al Imperiului Roman după ce i-a învins pe Maxențiu și Liciniu. În timpul luptei, acesta a văzut pe cer o cruce luminoasă deasupra soarelui, cu inscripția „Prin acest semn vei birui”. Ulterior, în timpul nopții, Constantin l-a visat pe Hristos, care îi spunea să pună cruci pe steagurile soldaților. Ascultând porunca Mântuitorului, Constantin cel Mare a ieșit învingător. Acum, el este cunoscut drept un protector al creștinismului datorită măsurilor pe care le-a luat pentru creștini, biserică și preoți. Cea mai mare realizare a sa o reprezintă Edictul de la Milan, prin care religia creștină a fost legalizată în Imperiul Roman.

Cine au fost Sfinții Împărați Constantin Și Elena?
Pe data de 21 mai 2024 este sărbătoare mare în Calendarul Ortodox[Sursa foto: freepik]

Împărăteasa Elena a trăit toată viața alături de fiul său și a contribuit la răspândirea creștinismului. Ea este cea care a reușit să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. După ce episcopul Macarie I al Ierusalimului a ridicat crucea deasupra mulțimii în data de 14 septembrie, aceasta a rămas ziua în care se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci. Potrivit crestinortodox.ro, Sfânta Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem și din Nazaret.

Citește și: Tradiții de Sf. Constantin și Elena: Ce nu e bine să faci pe 21 mai 2024?

Rugăciunea care se citește de Sf. Constantin și Elena

„Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”