- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Ce NU este bine să dai de pomană de Sf. Gheorghe! Sărbătoare mare, azi, 23 aprilie 2025, cu cruce roșie

Pe 23 aprilie 2025 este sărbătoare mare în calendarul ortodox! Creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Acesta s-a născut în Cappadocia, într-o familie de creștini, iar datorită curajului și a victoriilor sale a fost numit comandant de armată. Pentru că nu a vrut să renunțe la credința lui, în ciuda chinurilor la care a fost supus, el a fost condamnat la moarte prin decapitare în cele din urmă. Acum, el este cunoscut drept ocrotitorul armatei române, dar și drept un protector al naturii înverzite și al animalelor. Având în vedere semnificația profundă a zilei în care este sărbătorit, credincioșii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Mai mult chiar, ei împart și pomană oamenilor nevoiași, vecinilor sau rudelor. Iată ce nu au voie sub nicio formă să pună în pachete.
Ce nu este bine să dai de pomană de Sf. Gheorghe?
Ziua în care este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox. Cu această ocazie, au loc slujbe speciale în bisericile din toată țara, iar credincioșii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor adormiți. Aceștia duc coșurile cu alimente la biserică pentru a fi sfințite de preoți, iar apoi împart pachetele pregătite rudelor, vecinilor sau, cel mai bine, oamenilor nevoiași.

De Sf. Gheorghe nu se pune în pachetele care se dau de pomană colivă, deoarece sărbătoarea are loc în Săptămâna Luminată, potrivit fanatik.ro. În schimb, este bine ca românii să ofere ouă roșii, sarmale, cozonac, pască, fructe sau alte produse tradiționale specifice perioadei. Ei trebuie să știe că în zilele de miercuri și vineri din această săptămână nu se ține post, deoarece acestea sunt considerate a fi de ”harți”. Așadar, chiar dacă Sf. Gheorghe este sărbătorit miercurea în 2025, pachetele date de pomană pot conține mâncăruri sau alimente de dulce.
Citește și: Când începe Tempting Fortune Romania, reality-show-ul prezentat de Zoli Toth
Tradiții și obiceiuri de Sf. Gheorghe 2025
Creștinii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri de Sf. Gheorghe. În unele zone, aceștia își decorează porțile cu ramuri de salcie, fag sau leuștean pentru ca cei ai casei să fie feriți de rele în lunile următoare. Se spune că plantele adunate în această zi capătă puteri miraculoase.
De asemenea, busuiocul semănat înainte de răsărit aduce noroc în viețile oamenilor. În unele zone, fetele nemăritate privesc într-un vas cu apă de izvor pentru a vedea chipul ursitului.În trecut, sărbătoarea marca în mod simbolic începutul noului an pentru păstori și gospodari, potrivit cancan.ro. Acum, aceasta este asociată și cu o serie de superstiții. Se spune că nu este bine să dormi de Sf. Gheorghe, deoarece vei fi obosit și lipsit de energie, precum și de noroc pe parcursul anului.

În unele zone, se păstrează tradiția urzicatului pentru noroc, sănătate și prosperitate. Unii creștinii merg să se scalde în ape curgătoare de Sf. Gheorghe pentru că se spune că astfel vor fi protejați de rele și de boli tot anul. Alții își pun busuioc, frunze de stejar sau de salcie în portofel pentru a atrage belșugul în viața lor. Fiind o zi de mare sărbătoare, românii nu au voie să muncească sau să spele rufe.
Citește și: Cine sunt primii 6 concurenți de la ”Tempting Fortune România”, noul reality show prezentat de Zoli Toth
Rugăciunea pe care e bine să o citești în ziua în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
„Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre! Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.
Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești. Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului. De aceea cu laude te fericim pe tine Sfinte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl. Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin”.