- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai calendarului ortodox, astfel că mii de români îi poartă numele și își sărbătoresc onomastica pe data de 6 decembrie. În cazul în care și tu vrei să transmiți gânduri bune apropiaților, dar nu știi care sunt numele care se sărbătoresc în această zi, consută lista noastră cu toate numele derivate din Nicolae. Iată cui trebuie să îi spui „La mulți ani!” de Sfântul Nicolae 2023.
Citește și: Câte zile libere avem de Crăciun și Revelion în 2023? Urmează două mini-vacanțe pentru români
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Nicolae?
Numele Sfântului Nicolae privine din grecescu Nikolaos, a cărui semnificație este „victorie oamenilor” și este asociat cu o persoană darnică și altruistă, dar și cu un bărbat puternic, curajos, darnic, înțelept și nepărtinitor. În trecut, foarte mulți români alegeau numele Nicolae pentru copilul lor, mai ales datorită semnificației sale, iar în prezent peste 800.000
Majoritatea româncelor care își sărbătoresc onomastica pe 6 decembrie poartă numele Nicoleta, însă există și alte derivate ale acestui nume, cum ar fi: Niculina, Nicolina, Niculiţa, Nicole sau Nikole, Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa. În ceea ce privește bărbații care își sărbătoresc ziua de nume, cei mai mulți se numesc Nicolae, însă alții poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor, Niculae, Nic, Nik, Lae, Laie, Niklas, Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.
Citește și: Când se merge cu colindul înainte de Crăciun: Tradiții și obiceiuri pentru decembrie 2023
Cine a fost Sfântul Nicolae?
Sfântul Nicolae este sărbătorit an de an pe data de 6 decembrie, moment în care cei mici așteaptă să le fie puse cadouri în ghetuțele frumos lustruite. Sfântul Nicolae s-a născut la jumătatea secolului al III-lea, într-o familie de oameni credincioși și înstăriți, ce locuiau în localitatea Patara în Asia Mică.
El a fost arhiepiscopul Mirei Lichiei, iar după moartea părinților lui a decis să își împartă averea săracilor.La primul sinod ecumenic ținut la Niceea, în anul 325, Sfântul Nicolae a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. În timpul sinodului, Arie susținea că Iisus Hristos nu este fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale, astfel că Sfântul Nicolae, îngrijorat că s-ar putea produce o ruptură în Biserică, i-a dat o palmă ereticului.
Sfântul Nicolae este considerat păzitorul soarelui, deoarece se crede că el este cel care are grijă ca soarele să ofere în continuare lumină și căldură oamenilor atunci când acesta încearcă să se refugieze spre tărâmurile de miazănoapte. De asemenea, Sfântul Nicolae veghează asupra soldațiilor în război, ajută văduvele și copiii orfani, dar și femeile care doresc să se căsătorească.
Citește și: Cât costă un pahar de vin fiert la Târgul de Crăciun din Brașov în 2023?
Iată rugăciune care se citește de Sfântul Nicolae
„O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică. Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.”