- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
În ultima vreme, tot mai mulți turiști se opresc în stațiunile montane să hrănească urșii. Având în vedere că acest obicei periculos se poate solda cu victime umane sau pagube materiale, autoritățile au decis să ia măsuri. Pe Transfăgărășan, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) a cerut ajutorul Jandarmeriei Române şi Direcţiei Rutiere pentru prevenirea incidentelor provocate de animalele sălbatice. Turiștii care nu țin cont de prevederile legale se vor alege cu amenzi duble. Iată care este motivul.
Ce amenzi riscă cei care hrănesc urșii în stațiunile montane?
Autoritățile vor aplica amenzi duble pentru cei care hrănesc urșii. Turiștii pot fi sancționați pentru hrănirea animalelor sălbatice, dar și pentru staţionarea pe drumul naţional.
„Având în vedere situaţia tot mai alarmantă de pe DN7C Transfăgărăşan, din judeţul Argeş, provocată de prezenţa aşa-numiţilor urşi-cerşetori pe porţiunea cuprinsă între zona de acces către traseul Valea lui Stan şi Valea cu Peşti, am solicitat sprijinul Jandarmeriei Române şi Direcţiei Rutiere, în interes public, pentru a putea preveni, în perioada următoare, eventualele incidente care se pot solda cu victime umane sau pagube materiale. Cu siguranţă, prezenţa reprezentanţilor celor două organe de control, alături de noi, pe zona respectivă, va descuraja, practica ilegală a hrănirii animalelor sălbatice şi staţionarea autovehiculelor pe partea carosabilă, care au devenit obişnuinţă pentru majoritatea turiştilor care vizitează zona sau pentru şoferii aflaţi în tranzit, pe acest drum naţional cunoscut pentru porţiunile cu vizibilitate scăzută şi cu foarte multe curbe", a declarat preşedintele ANPM, potrivit adevărul.ro.
Ce prevede legea în ceea ce privește hrănirea animalelor sălbatice?
Conform legii în vigoare, hrănirea urșilor este considerată contravenție și se sancționează în țara noastră cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.
Autoritățile avertizează că, în prezent, relocarea urșilor nu mai reprezintă o soluție pentru a-i îndepărta de locurile frecventate de oameni, deoarece aceștia se întorc de cele mai multe ori în aceleași locuri, mai ales dacă sunt obișnuiți să fie hrăniți.