În munţii şi în locurile izolate din ţara noastră regăsim mai multe specii de plante, care sunt ocrotite prin lege în România. Iată mai jos lista completă!
Paeonia Peregrina var. Romanica – Bujorul românesc
Bujorul românesc este o plantă ocrotită prin lege înainte de cel de-al doilea război mondial. O regăsim în arii restrânse, cum ar fi în Oltenia, în Pădurea Călugărească, dar şi în anumite păduri din Dobrogea. Culoarea este similară cu cea a bujorului de grădină, însă cel sălbatic are petale mai puţine.
Nigritella rubra și Nigritella nigra – Sângele Voinicului
Sângele Voinicului este una dintre cele 58 de specii de orhidee din România. Găsim aceste flori în munţi, unde înfloresc la începutul verii şi rezistă până în septembrie.
Dianthus callizonus – Garofița
Garofiţa este o plantă pe cale de dispariţie, care creşte doar pe stâncile din Piatra Craiului. Nici măcar în zilele noastre nu a fost descoperită originea acestei plante, care a fost descoperită în urmă cu 150 de ani.
Leontopodium alpinum – Floare de Colț
Floarea de colţ este unul dintre simbolurile Munţilor Carpaţi. Creşte mai ales pe versanţi abrubţi şi pe stângă. Se mai găseşte în rezervaţii naturale, precum Piatra Craiului sau Bucegi.
Cypripedium calceolus – Papucul Doamnei
Papucul Doamnei ocupă primul loc în lista plantelor protejate de lege în România.
Lilium martagon – Crinul de Pădure
Crinul de Pădure este o plantă superbă, care poate avea mai multe culori, precum roşu, roz sau violet. Acest monument al naturii se găseşte foarte rar, în păduri cu substrat calcaros sau în zone de munte.
Soldanella montana – Pitic Alpin
Găsim această plantă în Carpaţii Orientali, în luminişuri sau la marginea pădurilor. Această plantă înfloreşte doar la începutul verii.
Trollius europaeus – Bulbucii de munte
Această plantă apare în mai multe zone din ţară, precum Carpaţii Orientali, Meridionali şi Apuseni, dar se găseşte extrem de rar. Tulpina ajunge şi la 60 de centimetri, iar planta înfloreşte din mai şi până în luna iulie.
Gentiana Lutea – Ghințura galbenă
Planta erbacee poate fi găsită în zonele umede din Munţii Ciucaş, Făgăraş, Retezat sau Bucegi. Înfloreşte în iulie şi august.
Fritillaria meleagris – Lalea pestriță
Găsim această plantă splendidă în rezervaţia naturaă Pădurea de Şes şi este protejată de lege din 1980. Această floare rară înfloreşte doar în luna mai, pentru şapte zile.
Daphne blagayana –Iederă albă
Acest arbust pitic poate fi găsit doar în zone foarte izolate, în luminişurile pădurilor din Munţii Bucegi, Mehedinţi, Cozia şi Ciucaş. Înfloreşte în lunile aprilie şi mai.
Rhododendron kotschyi – Smardarul
Planta se găseşte doar în perimetrul Parcului Naţional Bucegi şi înfloreşte în luna iunie sau la începutul lunii iulie.
Nymphaea lotus var. Thermalis – Lotusul termal
O plantă splendidă, protejată de lege din anul 1931, care se găseşte în apele pârâului Petea, în apropiere de Băile Felix.
- Papaver alpinul ssp. Corona-sancti-stefani – Macul galben;
- Iris pseudacorus – Irisul de baltă;
- Drosera rotundifolia – Roua Cerului;
- Gladiolus imbricatus – Gladiola sălbatică.