Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare pe care creştinii o prăznuiesc pe 1 octombrie. Totuşi, bisericile care folosesc calendarul iulian sprbptoresc Acoperământul Maicii Domnului pe 14 octombrie.
Cunoscută în spaţiul slav şi ca "Pocrov", această sărbătoare aminteşte de o minune care s-a petrecut la Constantinopol, în secoul al IX-lea, la Biserica Vlaherne, unde erau păstrate veşmântul, omoforul şi o parte din brâul Fecioarei Maria.
Se spune că în timpul privegherii în cinstea Maicii Domnului, ascetul Andrei a văzut-o pe Fecioara Maria trecând prin uşile împărăteşti, sprijinită de sfinții Ioan Botezătorul și Ioan Evanghelistul și urmată de un alai de sfinți îmbrăcați în haine albe. Sfânta Maria a îngenuncheat şi a început să se roage, cu lacrimi în ochi, pentru toţi creştinii. Aceasta i-a cerut lui Iisus să asculte toate rugile credincioşilor care îi invocă numele.
După acest episod, ascetul Andrei l-a întrebat pe ucenicul său, Epifanie: "Oare vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor, care se roagă pentru toată lumea?", iar Epifanie i-a răspuns: "O văd, sfinte părinte, și mă minunez, că o văd acoperind pe oamenii ce sunt în sfântul locaș cu cinstitul ei omofor, ce strălucește mai mult decât soarele".
Importanţa şi cinstirea Sfintei Maria este extraordinar de mare. Dacă restul sfinţilor au dedicată o singură zi pe an în care sunt prăznuiţi, Sfânta Maria este celebrată de mai multe ori în cursul anului bisericesc, prin praznice care preaslăvesc nu numai adormirea şi naşterea, dar şi unele minuni săvârşite prin puterea ei, după plecarea din viaţa aceasta.
Principala sărbătoare se prăznuieşte pe 15 august. Sfânta Maria Mare se numeşte în mod oficial în biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului.