- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Ce s-ar întâmpla dacă mini-Luna s-ar izbi de planeta noastră? Experții anunță un adevărat dezastru
Toamna anului 2024 ne va lua prin surprindere cu un fenomen astronomic inedit. Timp de câteva săptămâni, o mini-Lună își va face apariția pe cerul nopții. Aceasta este, de fapt, un asteroid, ce a fost descoperit în luna august, iar în câteva zile va putea fi observat cu ajutorul unor instrumente speciale. Experții au lucrat deja la un studiu în ceea ce privește apariția mini-Lunii, dezvăluind ce s-ar întâmpla dacă aceasta s-ar izbi de planeta noastră. Iată anunțul terifiant făcut de specialiști.
De ce Pământul va avea o mini-Lună toamna aceasta?
Un mic asteroid, cu o lungime de 10 metri, va fi atras pe orbită în jurul Pământului și va deveni temporar o „mini-Lună”. Acesta a fost observat pentru prima dată de sistemul de alertă ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) al NASA pe 7 august.
Oamenii de știință au scris despre mini-Lună într-un studiu publicat în Research Notes al Societății Americane de Astronomie. Asteroidul, pe care oamenii de știință îl numesc 2024 PT5, provine din centura de asteroizi Arjuna, ce conține roci care urmează o orbită destul de similară cu cea a Pământului. Ocazional, unii dintre acești asteroizi se apropie de planeta noastră.
Potrivit cercetătorilor implicați în studiu, dacă un asteroid ca acesta se mișcă cu o viteză relativ mică de aproximativ 2.200 mph (3.540 km/h), câmpul gravitațional al Pământului poate exercita o influență puternică, suficientă pentru a-l trage pe orbită pentru scurt timp.Dr Jennifer Millard, astronom și gazda podcastului Awesome Astronomy, a declarat pentru programul BBC Today că asteroidul va intra pe orbită pe 29 septembrie și se va întoarce pe centura sa pe 25 noiembrie.
„Nu va face o rotație completă în jurul planetei noastre, ci doar își va modifica ușor traiectoria, se va răsuci puțin și apoi va continua pe drumul său vesel”, a spus ea.De-a lungul timpului, pe cer au mai apărut mini-Luni, însă multe dintre ele au fost trecute cu vederea. Cele mai cunoscute au fost cele din 1981 și 2022. Oamenii de știință susțin că 2024 PT5 se va întoarce din nou pe orbita Pământului în 2055.
Citește și: Arestarea rapperului Diddy ridică numeroase semne de întrebare cu privire la relația sa cu Justin Bieber
Ce s-ar întâmpla dacă mini-Luna s-ar izbi de Pământ?
Profesorul de astrofizică Adam Frank, de la Universitatea Rochester, spune că asteroidul ar avea efecte devastatoare dacă s-ar izbi de planeta noastră. „Dacă ceva de această dimensiune ar lovi Pământul, ar fi o apocalipsă de tip biblic”, a spus el. Cu toate acestea, mini-Luna nu se va apropia deocamdată atât de mult de planeta noastră, astfel încât să producă o adevărată tragedie. „Ceea ce avem aici este ceva care se află pe orbita Lunii sau la o distanță apropiată de aceasta. Deci, în niciun caz nu se va apropia suficient de mult pentru a ne amenința în vreun fel”, a mai spus el.
Deși asteroidul nu este periculos de data aceasta, Adam Franck susține că apariția lui ne arată cât de importantă este munca astronomilor, care monitorizează permanent spațiul pentru a descoperi potențiale pericole. „Astronomii petrec mult timp încercând să catalogheze aceste clase de asteroizi pentru a se asigura că înțelegem unde se află fiecare dintre ei, deoarece dacă vreunul s-ar apropia suficient de mult de Pământ și am crede că există posibilitatea să ne lovească, ar trebui să ne dăm seama cum să îl deviem sau să îi facem ceva pentru a-l împiedica să lovească Pământul”, a adăugat el, potrivit adevărul.ro.